Zatvor u Ljubuškom / Optuženi pripadnici HVO-a: Zatočenike su držali u nehumanim uvjetima, maltretirali i uskraćivali hranu

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Optuženi su zatočene Bošnjake u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove

29.8.2018.
14:50
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Državni Sud Bosne i Hercegovine sud proglasio je u srijedu krivima i osudio na zatvorske kazne pet bivših zapovjednika i stražara u nekadašnjem Vojno-istražnom zatvoru pod nadzorom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ljubuškom dok je dvojicu oslobodio krivnje za ratne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima.

Bivši zapovjednici zatvora Ivan Kraljević i Mate Jelčić nepravomoćno su osuđeni na dvije, odnosno godinu i pol dana zatvora, dok je treći zapovjednik Slavko Skender presudom sudskog vijeća oslobođen optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stražar Stojan Odak osuđen je na sedam godina zatvora, dok su njegove kolege Vice Bebek i Vinko Radišić dobili po godinu dana zatvora, a nekadašnji stražar  Dragan Miloš oslobođen je optužbi.

Prema navodima prvostupanjske presude, optuženi su zatočene Bošnjake u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove. Sutkinja Jasmina Kosović ocijenila je kako su u pritvor dovođene, prisilno zatvarane i zlostavljane osobe samo zato što su druge vjeroispovijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovome predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega odvojen jer je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica. Tužiteljstvo i obrana imaju mogućnost uložiti prigovor na prvostupanjsku presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo