ususret koncertu u tvornici / Oproštajni intervju s kultnim riječkim bendom: 'Da nismo Pasi, nazvali bi se Črni kruhi'

Image
Foto: Facebook

Pasi, kultni punk bend iz Rijeke, u zagrebačkoj Tvornici održat će posljednji koncert i obilježiti 20 godina djelovanja. Pasi se opraštaju uz glasan lavež u subotu, 23. travnja 2016. u Velikom pogonu. U to ime popričali smo s bubnjarem i gitaristom Garsom

22.4.2016.
12:00
Facebook
VOYO logo

Za početak, recite mi 'da li vas boli' što u subotu svirate zadnji koncert karijere?


Tehnički, sviramo predzadnji koncert karijere, zadnji će biti 30.4. u Puli. Ne, ne boli nas ništa, štoviše, koncerti u ovih mjesec dana su za sad bili jedni od najdražih i najzabavnijih u našem postojanju. Ako pričamo o boli, eventualno možemo govoriti o 'slatkoj boli' – da, krajem mjeseca se prestajemo aktivno baviti glazbom kao Pasi, no u isto vrijeme i slavimo 20 godina postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Foto: Facebook/Pasi)

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/379324_10151453654518766_1102558981_n.jpg?oh=b4465b5007281860157e57ce7cb02070&oe=57B46457

Neću vas pitati zašto jer ste u već danim intervjuima objasnili kako je zbog razlaza došlo zbog spleta okolnosti, pojedinačnih poslova, djece, udaljenosti... Ja ću vas pitati je li možda tome kumovala činjenica da je puno ljudi prošlo kroz bend pa je on možda izgubio svoju dušu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Definitivno ne, bez obzira na izmjene koje smo imali tijekom godina, svaka nova osoba bi unijela dašak svježine i inicijative i time se upisala kao bitna stavka benda zbog koje je bend i trajao ovoliko dugo.

Koliko je uspon Jonathana utjecao na razlaz? (Sorry što pilam)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Jonathan nije prvi bend koji su pojedini članovi Pasa imali, svaki član je osim u Pasima uporedo svirao u još nekom bendu. Nadalje, Pasi nikome od nas nisu bili niti su trebali biti poligon za ostvarivanje glazbene karijere;  Pasi nama označavaju prijateljstvo, druženje, zajedništvo. Što se konkretno Jonathana tiče, možemo samo biti ponosni što su dva člana iz Pasa pokazala koliko mogu dati i biti uspješni u nekom drugom okruženju i zato svaki Jonathanov uspjeh doživljavamo kao uspjeh Pasa.

(Foto: Facebook/Pasi)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/11067916_10153283203543766_1143223990657803180_n.jpg?oh=6e4fbc0fa94bb5b57c1d3f093f0c6beb&oe=57734CD1

Mnogi vam fanovi govore kako nije bitno što novih tekstova nema jer su vam stari i više nego aktualni za ovo vrijeme... hoćete li ih ponovno svirati kroz neke samostalne nastupe/projekte?


Sumnjamo da će članovi Pasa uopće htjeti svirati pjesme od Pasa bez Pasa. To se čini naprosto nezamislivo. Ono što bi se eventualno moglo desiti je neki benefit koncert iza čijeg cilja bi svi stajali, no o tome ćemo opet odlučivati svi, ukoliko takva situacija uopće iskrsne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Postoje li neke stvari koje ste možda snimili, ali nikad nisu ugledale svjetlo dana i sada idu u ropotarnicu zajedno s vama?


Nemamo baš snimljenih stvari, no bilo je pjesama na kojima smo radili ali ih ili nismo završili ili nismo bili skroz zadovoljni. Imamo jednu pjesmu koju smo skoro završili i to je ujedno i jedina pjesma koja je nastala nakon 'Reci mi da li te boli' i istu imamo u planu snimiti. Mislimo da će to biti posljednja naša stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Foto: Facebook/Pasi)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da je melodični punk kojeg ste svirali 'stigao' u krivo vrijeme i da bi isti možda polučio više uspjeha u ovo modernije i muzički mekanije vrijeme?


Baš naprotiv, nama se punk desiio taman u pravo vrijeme, bili smo mladi, tek smo počeli upoznavati svijet i imali smo puno pitanja, a punk nam je bio savršen poligon za takvu vrstu izražavanja mišljenja. Ono što je još zanimljivo za napomenuti jest da su 90e bile možda jasnije po pitanju iskazivanja subkulturne pripadnosti; konotativni sklopovi iza odjeće, frizure, prišivaka i bedževa su bili jasno definirani. Danas, naprotiv, čini nam se da su te konotacije puno više 'vizualno preuzimanje drugog' nego izražavanje mišljenja i/ili pripadnosti određenoj subkulturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je u vrijeme vašeg sviranja bilo teže ili lakše stvoriti fan bazu i dijeliti s njima novotarije iz života benda, s obzirom na uspon društvenih mreža i ažurno korištenje istih u zadnjih 6, 7 godina?


Po ovom pitanju možemo reći samo jedno: Sale! Saša je po ulasku u bend već imao dosta iskustva u izradi web stranica te smo time bili jedni od prvih koji smo imali konstantne reportinge sa koncerata, galerije fotki, novosti i slično, a mislimo da smo možda i prvi koji smo imali guestbook na siteu preko kojeg smo komunicirali sa fanovima; čak smo i znali organizirati preteću group chata: najavili bi da ćemo tog i tog datuma u toliko i toliko sati biti svi skupa online i doslovno bi se našli kod Saleta kući i odgovarali bi na pitanja fanova. Sale je svojim idejama i rješenjima dignuo bend u totalno nove sfere i tek sad kad se prisjećamo tih trenutaka shvaćamo koliko je bio ispred svog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Foto: Facebook/Pasi)

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12301528_10153756019298766_3675958710057199695_n.jpg?oh=923c0851fdd5c3384fcc56a6e2da5ea9&oe=57776159

Jeste li ikad osjetili na svojoj koži cenzuru zbog kritičkih tekstova koje ste pisali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Cenzuru smo osjetili nebrojeno puta, a nebrojeno puta smo se o istu i oglušili ;)

Jeste li tijekom 20 godina karijere skupili obožavatelje van našeg Balkana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Teško je reći s obzirom da nismo stvarali skoro ništa van hrvatskog govornog područja, no Facebook insightsi kažu da imamo par fanova iz inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je došlo do vašeg imena? Zašto niste Mačci npr.? :D :P


Članovi osnivači su htjeli da je ime gramatički netočno, a slučajno ta netočnost je ujedno i dijalektizam. U jednom trenu smo čak i poluozbiljno razmišljali promijeniti ime, no jedini prijedlog je bio Črni Kruhi, tako da smo ostali pri prvom imenu. Sjećamo se također da smo u jednom trenu svi bili poprilično popunjeni pa nam je Dodotov tata predložio da se zovemo Puhi :D

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U dosadašnjoj karijeri nastupali ste s NOFX, Bad Religion, Hanson Brothers, Nomeansno i mnogim drugima... Kakve vas anegdote vežu s poznatijim stranim bendovima? Jeste li ostali u kontaktu s ikime?


Osim lijepih uspomena na fora koncerte, nemamo baš nikakvih anegdota. Na koncert sa Bad Religion smo došli u zadnjoj sekundi prije nego što smo se morali popesti na stage, sa Nomeansno ni nismo svirali – eto to je anegdota. Sa većinom nismo ni uspostavljali kontakt tako da nije bilo potrebe za održavanjem istog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovaj moj intervju zaista zadnji koji ćete dati kao Pasi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako budemo davali intervjue nakon koncerta u Puli, dat ćemo ih kao Črni Kruhi da ti ostane ova zadovoljština ;)

Prije odlaska u šinteraj, zalajat ćete svoj posljednji koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture... Što možemo očekivati, možda neko iznenađenje koje će koncert u Zagrebu razlikovati od ostalih s oproštajne turneje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Opet naglašavamo da je koncert u Zagrebu pretposljednji. Iznenađenja možda bude, a možda i ne, no ako ti to i otkrijemo, neće više biti iznenađenje, zar ne?

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo