OPREZ, POJAVILA SE NOVA TELEFONSKA PREVARA: / Ne javljajte se i ne zovite nepoznati broj iz ove zemlje, minuta će vas stajati 50 kuna

Image
Foto: Thinkstock, Pilin_Petunyia

Ovakve klasične telefonske varke nisu novost te se javljaju periodično, a upravo je u tijeku novi val prijevare koja stiže iz Velike Britanije

14.11.2020.
16:51
Thinkstock, Pilin_Petunyia
VOYO logo

Jedan Zagrepčanin ispričao je svoje iskustvo s prevaratima. Naime tijekom noći dobio je kratki poziv s nepoznatog broija, a pozivni je bio +44. Velika Britanija.

Iako je odlučio ignorirati taj poziv te nije nazvao ponovno ovih dana mnogi građani nasjeli su na tu prijevaru te su se zaredali pozivi s nepoznatih brojeva iz Velike Britanije, a tko nasjedne i nazove natrag, dobije vrtoglavi račun. Tko odgovori na poziv iza kojeg stoji prijevara, minutu će platiti i 50 kuna, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakve klasične telefonske varke nisu novost te se javljaju periodično, a upravo je u tijeku novi val prijevare koja stiže iz Velike Britanije.

Pokušaji prevare nisu rijetki

"Brojevi hrvatskih korisnika povremeno budu meta takvih prevara, a one se provode kao kampanje pozivanja u kojima veći broj hrvatskih korisnika odjednom bude obuhvaćen pokušajima prijevare. Takvi pokušaji, nažalost, nisu rijetki te se s različitim oblicima pokušaja prijevara susreću gotovo svi operatori i njihovi korisnici, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj", rekli su iz HAKOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je bilo osam ovakvih kampanjskih prijevara tijekom ove godine. Pozivi mogu stići iz baš bilo koje zemlje svijeta, ali obično su to s Maldiva, iz Samoe, Burkine Faso, Argentine, čije pozivne predbrojeve korisnici ne prepoznaju.

Iz HT-a i A1 upozoravaju na još dvije inačice ove prijevare: "Bilo je slučajeva da su korisnici dobili SMS s nepoznatog broja, a sadržaj takve poruke često glasi: ‘Hitno me nazovi", kažu iz HT-a. Samo zadnjih godinu dana oni su evidentirali lažne pozive s numeracijama koje pripadaju zemljama Vanuatu, Togo, Fiji, Tunis, Samoa te Burkina Faso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo