OPORBA NA NOGAMA ZBOG VELIKE AFERE, KREĆU U BITKU PROTIV PLENKOVIĆA: / 'Postavio se iznad svih, saznat ćemo istinu'

Image
Foto: PIXSELL
7.3.2017.
12:29
PIXSELL
VOYO logo

Image
PLENKOVIĆ NA IZVANREDNOJ PRESICI S CVITANOM: /

'Otkrili smo nove dokaze u aferi Dnevnice, sve se nastavilo i nakon Milanovićeve vlade'

Image
PLENKOVIĆ NA IZVANREDNOJ PRESICI S CVITANOM: /

'Otkrili smo nove dokaze u aferi Dnevnice, sve se nastavilo i nakon Milanovićeve vlade'

'Na sutrašnjoj sjednici Odbora za pravosuđe postavit ćemo pitanja glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu vezana uz jučerašnju konferenciju za medije s premijerom Andrejem Plenkovićem. Na dnevnom redu je točka o neovisnosti rada državnog odvjetništva. Mnogo je veći problem onoga tko je zvao državnog odvjetnika i onoga tko ga je doveo u takvu poziciju i uzeo si za pravo da mimo Ustava nalaže DORH-u kako postupiti. Cvitan je trebao odbiti sudjelovati na konferenciji, no to ćemo mu sutra sve postaviti na Odboru', rekao je Peđa Grbin.

On smatra da je dosta toga nejasno, no neće otvoreno kazati kako Plenković laže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele jasne odgovore

'Iz svega što nam je trenutačno javno dostupno, što konferencija inzistira s izlaskom informacija u medijima smatram da postoji mnogo pitanja koja zahtijevaju jasne odgovore. Kvalifikaciju da laže u ovom trenutku nisam spreman izreći', rekao je.

Grbin predviđa i mehanizme koje će oporba upotrijebiti ne dobije li odgovor na pitanja koja ih zanimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako ne odgovori na raspolaganju su nam razni mehanizmi. Obraćanje predsjedniku Sabora, potencijalna rasprava... Ovo je situacija gdje je moguće govoriti i o interpelaciji pa i pokretanju određenih istraga. U svakom slučaju, iskoristit ćemo sve što nam je na raspolaganju kako bismo saznali istinu o postupanju predsjednika Vlade', rekao je Grbin.

Na sutrašnjoj zatvorenoj sjednici raspravljat će se upravo o potencijalnim utjecajima na rad DORH-a, kazao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Premijer se jučer postavio iznad drugih tijela vlasti'

'Sutra imamo zatvorenu sjednicu koja će se ticati upravo postupanja rada DORH-a, odnosno potencijalnih utjecaja na njegov rad. Premijer se jučer postavio iznad drugih tijela vlasti. Ustav i trodioba vlasti su jasni i svatko ih mora poštivati, a najprije političari. Kako će nakon jučerašnje presice premijer doći u DORH dati iskaz? Sam se javiti, dobiti poziv? Kako će dobiti poziv kad je jučer postavio glavnog državnog odvjetnika da mu suflira i pomaže u kontroli štete', zaključio je Grbin, prenosi N1.

Grbin je na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDP-a na temu razvoja događaja u aferi "Dnevnice" prozvao premijera Plenkovića da je dva puta prekršio Ustav. "Prvi put prekršio ga je kad je državnog odvjetnika Dinka Cvitana doveo na konferenciju za novinare kako bi mu 'suflirao' što treba raditi', a drugi put kad je poručio oporbi da šuti", ustvrdio je Grbin na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Plenković se ponio kao istražitelj, sudac i tiranin'

Istaknuo je da je premijer jučer doveo glavnog državnog odvjetnika u neodrživu situaciju te se ponio kao istražitelj, sudac i tiranin koji nalaže Državnom odvjetništvu što da radi.

"Predsjednik Vlade iskoračio je iz svojih ovlasti i pokazao kako ne zna da je Sabor mjesto na kojemu se odlučuje o radu DORH-a, te imenovanju i razrješenju državnog odvjetnika", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od premijera je zatražio da odgovori na pitanja - kad je naložio istragu putnih naloga, je li to učinio samoinicijativno ili je na to bio ponukan podnošenjem nekih kaznenih prijava i upitima novinara, te kad se obratio državnom odvjetniku i što je od njega tražio.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo