reakcije OPORBE /

Beljak ironično o Plenkovićevom govoru: 'Kao da sam slušao izvješće premijera Švedske'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Ovo ljeto morali ste otjerati pola Vlade zbog korupcije. Korupcija je vaš zaštitni znak', rekao je Davor Bernardić (SDP)

16.10.2019.
16:00
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata Krešo Beljak izjavio je u srijedu kako je slušajući izvješće premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade imao osjećaj kao da sluša izvješće premijera Švedske, Norveške ili Švicarske.

"Najprije sam pomislio da dajete izvješće opozicije ili izvješće Zorana Milanovića i vlade SDP-a, da bih dočekao kraj kada sam pomislio da je riječ o izvješću premijera Švedske, Norveške, Islanda ili Švicarske", kazao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljak: ''Izvješće bez samokritike, kao zlatnih 80-tih"

Ovo nije bilo izvješće predsjednika Vlade već izvješće predsjednice Republike, koja je na svom inauguracijskom govoru rekla da će Hrvatska biti najbogatija država na svijetu. "Doslovno kao da sam slušao sekretara općinskog komiteta komunističkog sustava tamo iz nekih 'zlatnih 80-ih' godina", dodao je.

Društvo nikad nije bilo više podijeljeno idelogijom i ukopano u prošlost, prava manjina nikad ugroženija, a situacija u pravosuđu lošija. Hrvatsko selo je uništeno, ne vidim ni decentralizaciju, a što se tiče smanjenja broja nezaposlenih sreća je što smo ušli u EU i građani mogu otići na drugo tržište rada, kritizirao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravio je odluku Vlade o povećanju plaće službenika, no pita zašto ona nije došla ranije.

"U izvješću nije bilo nijedne samokritike, ako baš mislite da niste pogriješili nađite bar jednu stvar, izmislite ju, nema bezgrešnih ljudi. Ako doista nema greški i sve je idealno, 5. siječnja 2020. vidimo se na izborima", poručio je Beljak.

Mrak Taritaš: ''Predizborni govor premijera'' 

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a) nazvala je Plenkovićevo izvješće "predizbornim govorom" u kojem je sve prikazano idealno i savršeno, uz podnaslov "kako namamiti koalicijske partnere".

Zanima ju i kada je premijer donio odluku o povećanju plaća javnim i državnim službenicima, jer je očito želio postići da se govori kako je baš on taj koji je omogućio povećanje plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emil Daus (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) kaže kako se ne može reći da je sve loše ali nakon tri godine mandata ove Vlade ne vidi dovoljno starteškog promišljanja i odlučnosti.

"Očekivali smo više, nedostaje pogled 10 do 20 godina unaprijed", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk: ''Plenković kao Djed Mraz podiže plaće u predizbornoj godini''

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je u srijedu da je najava povećanja plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru za 6,12 posto prvenstveno dobra za premijera Andreja Plankovića zato što ga pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini.

"Premijerov potez s najavom povećanja plaća je prvenstveno dobar za premijera zato što ga pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini. Očito je Vlada odlučila povećati plaće svima kojima može, a ne onima koji su trenutačno deficitarniji. Zahtjev prosvjetnih sindikata bio je usmjeren na koeficijent složenosti poslova, a ne za osnovicu. Što se tiče odustajanje od PDV-a, tu je uzeo svima“, kazao je Bauk.

Vidio sam da su prosvjetni sindikati negativno reagirali na najavu premijera da će zaposlenicima u državnoj i javnoj službi doći do povećanja plaća od 6,12 posto, dodao je.

"U prvoj analizi, u klupama, dok su kolege iz HDZ-a pljeskale, utvrdili smo da odustajanje od smanjenja PDV-a na 24 posto znači povećanje oko dvije milijarde prihoda u proračunu, a ovo povećanje od četiri posto u 2020. godini znači 1,2 milijardi kuna, što znači da će negdje još raspodijeliti 800 milijuna kuna pa ćemo vidjeti kako će to raspodijeliti. Možda lokalnoj samoupravi zbog promjene poreza na dohodak ili na neki drugi način, što ćemo vidjeti kada dođe proračun. A tada ćemo vidjeti i kakvo je stanje u parlamentarnoj većini“, najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk je rekao da se dogodilo ono što je i predvidio da će se nešto dati, ne previše, a da će partneri reći da su oni zaslužni. "Uostalom, kao i situacija s referendumom. Na kraju sutra u Saboru imamo samo zakon za koji su sindikati skupili potpise, a cijela daljnja reforma koju je Vlada najavljivala je ponovno propala", smatra Bauk.

Bauk kaže da povećanje plaće svima u državnom i javnom sektoru ne bi nazvao drugom kapitulacijom Vlade pred sindikatima, jer bi to bila kapitulacija kada bi pod pritiscima morali povećati rashodovnu stranu, a oni su samo napravili preraspodjelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto da negdje smanje troškove i plaće, oni su jednostavno odlučili više uzeti građanima od poreza i dati u plaće, a to nije kapitulacija. To je za sada dribling. Ovdje je riječ o tome da građani neće imati manji porez nego će to i ove godine ići u plaće", napominje.

Na pitanje nije li se upravo SDP bunio protiv smanjenja PDV-a na 24 posto, Bauk kaže da su oni predlagali reforme u porezu na dohodak koji bi se odnosio na sve one koji primaju plaću dok se HDZ-ov prijedlog odnosi samo na one koji primaju plaću iz proračuna.

Ocijenio je i da ova situacija vjerojatno donekle umanjuje tenzije unutar vladajuće koalicije, a, dodaje, nije mislio da će te tenzije biti tolike da će rezultirati prijevremenim izborima.

"Ovo sve je bilo nekakvo pozicioniranje, a o prijevremenim izborima na kraju će odlučiti HDZ kada im bude najviše odgovaralo“, ocijenio je Bauk, pozvavši HDZ da ih raspiše što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i HDZ će više računa voditi o tome što im kažu sindikati što se tiče štrajka da im to ne napravi nekakvu veću političku štetu, a koalicijske partnere će slušati onoliko koliko je nužno, smatra Bauk. Ovime su, dodaje, pokrili koalicijske partnere, a problem sindikata im ostaje, iako će i oštrica sada biti nešto manja zbog toga što će i oni sada raspravljati trebaju li prihvatiti ovih šest posto.

Namirivanje koalicijskih partnera je kratkotrajno, to još vrijedi za ovaj proračun, a nakon toga su im praktički nepotrebni, dok su sidnikati trajna obaveza svake vlade jer mora voditi dijalog i sa sindikatima i s poslodavcima. U ovom trenutku su im zbog proračuna potrebni koalicijski partneri, a onda će se naglo okrenuti sindikatima i pokušati izbjeći tenziju u izbornoj godini, kao što su izbjegli i referendum, zaključio je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović poziva premijera da zabrani pobačaj

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika) prozvao je premijera da nije pravi kršćanski demokrat.

"On je kršćanski demokrat kada treba primiti izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije, a nije kršćanski demokrat kada treba zaštititi život od samog početka”, kazao je i pozvao Plenkovića da zabrani pobačaj.

Marija Puh (Klub Stranke rada i solidarnosti) istaknula je da su obrazovanje, demografija i zapošljavanje prioriteti njezinog kluba, pohvalivši što je premijer u izvješću dotaknuo svaku od te tri teme, a Goran Dodig (Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a) ocijenio je razumijevanje politike premijera odličnom ocjenom, za razumijevanje realnosti dao mu je vrlo dobar, dok je za njegovu ulogu u EU kazao da je vrlo moćan.

HNS pozdravlja najavljeno povećanje plaća za službenike

Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) pozdravio je najavljeno povećanje plaća za službenike jer, ističe, reformu obrazovanja treba pratiti nagrada za zaposlene. "Ako je naše ustrajanje na povećanju plaća rezultiralo time da će dobiti svi - i to pozdravljamo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Žagar (Klub HSU, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e) ustvrdio je kako će rast plaća uzrokovati porast potrošnje i posredno ubranog PDV-a, pa Vlada time neće izgubiti.

Prijedlog o povećanju plaća službenicima Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) smatra razumnim, među ostalim, jer se odustalo od planiranog smanjenja PDV-a. Složio se i da treba preispitati koeficijente u javnom sektoru u cilju poticajnije radne klime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba postavila pitanje Vladi: ''Zašto se bojite, zašto ne raspišete izbore?''

Čelnici SDP-a i Mosta NL Davor Bernardić i Božo Petrov iznijeli su u srijedu potpuno drugačije viđenje na prošlu, ali i tri protekle godine aktualne Vladine od onoga koje je kroz Godišnje izvješće u Saboru iznio premijer Andrej Plenković, dok je oporbene tvrdnje odbacio HDZ-ov Branko Bačić.

"Ako je sve tako sjajno, čega se bojite, zašto ne raspišete izbore", upitao je premijera Bernardić.

Tvrdi da danas u Hrvatskoj više od milijun ljudi radi za plaću manju od prosječne, da ih preko milijun živi na rubu siromaštva, da polovcu čine umirovljenici koji, kako kaže, "ne mogu kupiti vrećicu bombona svojim unucima". 

Vladu proziva zbog stanja u zdravstvu, odlaska čak 150 tisuća radno sposobnih ljudi, iseljavanja, korupcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korupcija je nikada veća, a investicije nikad manje, Vlada se, umjesto da rješava problem siromaštva, odlučila na planiranu taktiku stvaranja kaosa i poticanja nacionalizma da bi prikrila nemoć i nesposobnost", rekao je Bernardić.

"Ovo ljeto morali ste otjerati pola Vlade zbog korupcije. Korupcija je vaš zaštitni znak", naveo je čelnik SDP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizira premijerovu najavu da se zbog planiranog povećanje plaća u idućoj godini državnim i javnim službenicima odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod.

"Građanima ste opet prodali jeftini populizam, no od vas ništa drugo i nismo očekivali, samo lažna obećanja i korupciju, kazao je Bernardić koji odbacuje premijerove tvrdnje o nizu reformi i kaže da je jedina ozbiljna ona datuma blagdana.

"Toliko ste sve upropastili da Hrvatskoj treba novi početak, put prema boljem će biti težak no vjerujemo u našu zemlju", dodao je.

Na Trgu Svetog Marka reality show

"Umjesto istinskih reformi afirmirali ste političku trgovinu kao dio javnog diskursa. Na Trgu svetog Maka imamo reality show, to je dojam po kojem će ova Vlada ostati upamćena", kaže Petrov i zaključuje da se radi o "kriza Vladi", a njen mandat naziva propuštenim vremenom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru poručuje i kako je poduži popis onoga što nije napravljeno, od zdravstva gdje je Vlada afirmirala nered, do mirovinske reforme koja je demontirana voljom naroda.

"Kako vjerovati u obećanje o rasta plaća kada se ni jednog obećanja ne držite, jer u Vas obećanje traje jedna dan, pitao je premijra kojeg proziva da "vrag od tamjana bježi od volje naroda i od referenduma i od izbora", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevno 137 novih radnika 

Oporbene tvrdnje odlučno odbacuje Branko Bačić (HDZ). Kaže da je premijerova najava o rastu plaća državnim službenicima i namještenicima očito iznenadila Bernadrića i Petrova, pa su svoje pripremljene govore morali baciti, radi čega su smušeno nastupili u sabornici.

Bačić je apostrofirao niz pozitivnih pokazatelja u društvu, koje je ranije iznio premijer, dodavši kako će država kao poslodavac, u četiri godine aktualne Vlade svojim zaposlenicima ukupno povećati plaće za oko 22 posto. To dovoljno govori o uspješnosti, sposobnosti, reformskom kapacitetu i znanju ove Vlade, naglašava šef HDZ-ova Kluba.

Iznio je podatak da je sada  165 tisuća više zaposlenih nego prije tri godine kad je Vlada preuzela odgovornost.  

"Dnevno je 137 novih radnika u Hrvatskoj, u doba Vlade Zorana Milanovića 26 ih je dnevno gubilo posao", naglasio je Bačić i podsjetio na povećanje mirovina od 11 posto, minimalne plaće od 20 posto, suficit državnog proračuna, smanjenje porezne presije.

Iako Poslovnik ne dopušta replike na premijerovo Godišnje izvješće o radu Vlade, oporba kroz formu zahtjeva za stankom koristi priliku odgovoriti vladajućima. 
Ako je sve to točno, zašto se onda 150 tisuća ljudi iselilo, zašto 75 posto ljudi misli da ste najlošija Vlada, uzvraća Bačiću SDP-ov Gordan Maras. 

"Najviše vidim strah u očima premijera, boji se izbora, želi se još godinu dana držati za svoju fotelju, pristat će na sve samo da bi još godinu dana bio premijer", ustvrdio je Maras. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo