Rekacije na Obiteljski zakon / Oporba zaprijetila ministrici Murganić: 'Vidjet ćete što ćemo napraviti ako ovaj prijedlog pošaljete u proceduru'

Image
Foto: PIXSELL

Nezadovoljni su prijedlogom izmjena Obiteljskog zakona koji predviđa da izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki

6.4.2018.
11:00
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u medijima objavljena informacija da novi Obiteljski zakon zakonu propisuje kako izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki te da izvanbračna zajednica ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica, reakcije oporbe nisu izostale.

SDP-ovac Peđa Grbin, koji obnaša dužnost potpredsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u Hrvatskom saboru na Facebooku se osvrnuo na, kako je napisao, "sramotu iz pera ministrice Murganić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene osobno odluka da s nekim živiš i u takvoj životnoj zajednici provedeš najmanje tri godine ili imaš zajedničko dijete daleko jača nego komad papira kojeg ti daju crkva ili država i na kojem piše da si u braku. Za nju treba daleko više truda, volje i odlučnosti i obveza je države da taj trud, tu volju i tu odlučnost prepozna i prizna joj adekvatna prava. Prije četiri godine mi smo to prepoznali i unatoč silnim pritiscima pa i skandaloznoj odluci Ustavnog suda o suspenziji čitavog zakona, u potpunosti smo izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu. Ali danas se, zahvaljujući Plenkoviću i HDZ-u, očito spremamo za korak nazad", napisao je Grbin. 

Vladajućima je u svojoj poruci poručio da je "ovaj prijedlog zakona, ali isto tako i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu, živi dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu niti umjereni niti centristički, a pogotovo nisu brana konzervativnoj revoluciji. Upravo suprotno, Plenković i njegov HDZ su ti koji tu revoluciju guraju i provode i vraćaju ovu zemlju desetljećima unazad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrušio se i na kolege iz HNS-a koje je podsjetio da su i oni sudjelovali u podnošenju amandmana kojim su izjednačena prava bračne i izvanbračne zajednice. 

"Ako mislite da je ono što smo napravili prilikom donošenja Poslovnika Hrvatskog sabora bio cirkus i opstrukcija, onda samo čekajte što ćemo napraviti ako ovakav prijedlog Obiteljskog zakona pošaljete u proceduru. Iskoristit ćemo sve, ali sve metode parlamentarne i izvanparlamentarne borbe da to spriječimo", poručio je Grbin HDZ-u i čitavoj Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovakav prijedlog izmjena Obiteljskog zakona reagirao je i šef SDP-a Davor Bernardić koji je poručio da nas ministrica Murganić vraća u srednji vijek. "Imamo pravo na obitelj kakvu želimo. Nećete nam ga oduzeti. Sve obitelji su jednako vrijedne", poručio je Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ovakav zakon, koji jasno smanjuje dosegnutu razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj, bude izglasan u Saboru, @SDPHrvatske ce sigurno tražiti ocjenu ustavnosti. Gospodin premijer neka izvoli odlučiti želi li graditi suvremenu ili paleolitsku Hrvatsku", poručio je Bojan Glavašević putem Twittera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novi nacrt Obiteljskog zakona prema kojem izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki, reagirao je i SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji", napisao je Bauk na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Vlada je u četvrtak, na zatvorenom dijelu sjednice, usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona. Jutarnji list piše da nova verzija Obiteljskog zakona ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure, ali propisuje kako izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki.

Kada su u pitanju prava roditelja i obrazovanje djece u čl. 108. ubačen je stavak koji glasi: "Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, roditelji maloljetne djece razvod će ponovno pokretati na sudu, što podrazumijeva ponovno angažiranje odvjetnika te najmanje jedno ročište više po razvodu. Tijekom konfliktnog razvoda u kojem će svaki roditelj angažiratoi svog odvjetnika, dijete će, kao i dosad, dobiti posebnog skrbnika iz Centra za posebno skrbništvo, ali on neće biti besplatan nego će ga plaćati roditelji sukladno odvjetničkoj tarifi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo