ŽESTOKA KAMPANJA / Oponenti udaraju po Plenkoviću! Teme HDZ-ova bratoubilačkog rata: Tuđman, HNS, Istanbulska, Tito...

Početak kampanje u HDZ-u obilježili su žestoki sukobi Plenkovićeva i Kovačeva tima

12.2.2020.
22:28
VOYO logo

U HDZ-u se vodi bratoubilački rat. Kao da nisu u istoj stranci Miro Kovač i Andrej Plenković svađaju se kao što bi se svađali Anto Đapić i Katarina Peović. O Franji Tuđmanu, Istanbulskoj konvenciji, referendumskim inicijativama, prepiru se tko laže i tko što jest ili nije rekao.

Prvi hrvatski predsjednik opet je tema izborne kampanje, samo ovoga puta ne predsjedničke, već unutarstranačke. "Želim danas čuti od oponenata u HDZ-u, neka to jasno kažu cijeloj hrvatskoj javnosti, imaju li problema surađivati s nacionalnim manjinama? Ako imaju problema, onda oni nemaju nikakve veze s politikom predsjednika Franje Tuđmana, niti imaju veze s onim što je HDZ radio u prošlom desetljeću", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To me podsjeća na čovjeka koji je u kasnim godinama svog života otkrio vjeru i stalno je naglašava. Mislim da je to pretjerano, da to nije dobro, možda je u pitanju grižnja savjesti. Što se mene tiče, imao sam privilegiju raditi u Uredu predsjednika Tuđmana. Tamo sam započeo svoj radni vijek, a Plenković je tada bio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i bio aktivan kritičar Franje Tuđmana", odgovorio mu je Miro Kovač.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija s HNS-om 

Glavni izazivači Plenkoviću zamjeraju da je s politikom HDZ-a otišao previše ulijevo. Kovač i Stier protive se koaliciji s HNS-om i upravo je to bio razlog Stierova okretanja leđa Plenkoviću, a kad im se u timu pridružio Milijan Brkić, krenule su laži i podmetanja. "2016. nakon parlamentarnih izbora bio sam protiv koalicije s MOSTOM i HNS-om", kazao je Brkić. 

"Imate gospodina Brkića koji je tu prvi govorio nakon izbora: 'Nemojmo s MOST-om, hajmo mi vidjeti s HNS-om'. Neka me demantira ako ne govorim istinu", odgovorio je prije dva dana Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je zaboravio, možda je preopterećen svojim poslom. Danas je Stepinčevo, koliko znam, sada kad ste rekli da laže. To ste vi rekli da, 8. Božja zapovijed je: Ne izreci lažna svjedočanstva. Pa danas ima priliku da ispovjedi te svoje riječi", brzo mu je poručio Brkić. "Recite vi njemu da se on malo bolje prisjeti", odgovorio je Plenković.

Kult ličnosti i Josip Broz Tito 

U kampanji se spominje i kult ličnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad mi pobijedimo, nas trojica, s našom opcijom za promjene, neće više biti faraona, Josipa Broza Tita u HDZ-u, neće biti kulta ličnosti, o čemu je govorio gospodin Brkić", poručio je prije dva dana Miro Kovač

"Da postoji kult ličnosti, vjerojatno bi bili u mišjim rupama. Očito je da ne postoji kult ličnosti. Možda je postojao kult ličnosti glavnog tajnika od 2012. godine", odgovorio je  aktualni glavni tajnik stranke Gordan Jandroković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratifikacija Istanbulske konvencije

Desna struja HDZ-a Plenkoviću zamjera i ratifikaciju Istanbulske konvencije. To je jedan i od razloga zašto se u izbore za potpredsjednika stranke uključio i kipar Ivan Kujundžić. "Ona je doslovno preko noći, kao da smo isporučeni toj lijevoj ideologiji bruxelleskoj koja, kao da je likovala kad se u Saboru izglasalo. Posebno je to da je SDP izglasao tu Istanbulsku konvenciju, a ne HDZ. Ovoga trenutka se može reći da je HDZ nagnuo brod ulijevo i mi to moramo ispraviti", kaže kandidat za potpredsjednika stranke kipar Ivan Kujundžić.

Kujundžić se za razliku od nekih nije svrstao ni u jedan tabor, već poručuje: njegov je tabor HDZ. Pa tako za mjesto potpredsjednika imamo 12 kandidata, od kojih su samo dvije žene. Za predsjednika stranke uz Plenkovića i Kovača, na čelu se vidi i javnosti potpuno nepoznat Vinko Begić. A za zamjenika imamo samo dva kandidata - Ivan Penava iz tabora Kovač-Stier-Brkić te Tomo Medved iz Plenkovićeva tima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će Medved biti zamjenik, a ne Penava. Mislim da je pokazao kroz politički i vojnički put da je zamjenik predsjednika kakav HDZ-u treba", kazao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.  

I dok se kampanja vodi prljavo kao da su parlamentarni, a ne unutarstranački izbori, mnogi iz HDZ-a boje se da će ih upravo niski udarci i uvrede koštati vjerodostojnosti kojom su se hvalili posljednji put otkad su osvojili vlast u državi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo