NOVI POTRES JAČINE 3,2 PO RICHTERU ZATRESAO RIJEKU I OKOLICU: / 'Jako je udarilo, djeca su se uspaničila od straha!'

Image
9.8.2017.
13:58
VOYO logo

Europsko-sredozemni seizmološki centar (EMSC) objavi je, pak, da je jačina potresa bila 3,5 prema Richteru. Seizmološka služba Hrvatske je umjereni potres zabilježila u 13.37 sati. Niz potresa s epicentrima jugoistočno od Rijeke od utorka trese područje Rijeke i Kvarnera.

"Potres je bio zaista snažan za ovo područje, još uvijek čujem tutnjavu", "najsnažniji potres do sada u Jadranovu", "udarilo je jako, ali kratko", "izrazito je zatreslo, djeca su se uspaničila od straha", komentari su stanovnika pogođenog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SERIJA POTRESA UZDRMALA KVARNER, GRAĐANI PROVELI NOĆ NA ULICAMA: /

Evo što seizmolozi kažu o novom podrhtavanju tla u Hrvatskoj

Image
SERIJA POTRESA UZDRMALA KVARNER, GRAĐANI PROVELI NOĆ NA ULICAMA: /

Evo što seizmolozi kažu o novom podrhtavanju tla u Hrvatskoj

"Bili smo u dizalu kada se počelo tresti..."

Niz potresa, s epicentrima jugoistočno od Rijeke, od utorka je uznemirio Riječane i druge stanovnike Kvarnera ali i turiste, budeći ih iz sna. Ovaj današnji, kažu neki od svjedoka koji su ostavili komentare na stranici EMSC, tvrde da je bio najjači u protekla 24 sata.

"Potres je pratila snažna buka koja je zvučala kao grmljavina", napisao je jedan svjedok. "Bilo je grozno", "jeziv zvuk, poput eksplozije", "zatzreslo se iznenada i trajalo je oko pet sekundi", neki su od komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo u dizalu kada se počelo tresti. Smjesta smo izašli", napisao je jedan svjedok iz Dramlja.

Drugi iz istog mjesta konstatirao je: "Trese nas već 24 sata", a treći je dodao: "Previše u 24 sata". Netko je također napisao da su potresi "sve jači i jači".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već 24 sata trese se na Kvarneru

Prvi potres, jakosti 3,4, osjetio se u utorak u 11,35 sati, a potom je, prema podacima Europsko-sredozemnog seizmološkog centra (EMSC), u 22,42 sata uslijedio novi potres, jačine 3,7 stupnjeva s epicentrom kod Jadranova. Nova dva potresa, jačine 2,9 i 2,2 stupnjeva zatresla su tlo u srijedu u 4,04 sati i u 6,24 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrese su neki Riječani osjetili kao snažne udarce, od kojih su se zanjihali stropni ventilatori i svjetiljke. Osjetljiviji ljudi su se uznemirili, posebno nakon više potresa u nizu, pribojavajući se snažnijeg udara. S druge strane, neki nisu potrese osjetili. Zasad nema dojava o nastaloj šteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri godine Rijeku zatreslo 4,7 po Richteru

U novije vrijeme u Rijeci se najjači potres osjetio 22. travnja 20

14., bio je jačine 4,7 Richtera a epicentar je bio kod Pivke u Sloveniji. Potres jačine 4,5 bio je 2005. blizu hrvatsko-slovenske granice, a gotovo jednako jak potres dogodio se godinu prije toga s epicentrom kod Fužina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjači zabilježeni potres u Rijeci bio je 1750. godine kad su se srušile mnoge građevine, stambene zgrade, crkve i crkveni zvonici, kao i gradski toranj. Urušena je tvrđava na Trsatu te je u takvom stanju ostala sve do 1826., kad je kupuje austrijski feldmaršal Laval Nugent i pokreće njenu obnovu. Nakon potresa tadašnja austrijska carica Marija Terezija odredila je da se sagradi „Novi grad“ u Rijeci, izvan srednjovjekovnih zidina na nasutom terenu otetom od mora. To su bili temelji novog obličja grada, koji se počeo snažno razvijati gradnjom luke na tom novom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo