HOĆE LI IM POMOĆI? / Borba protiv izumiranja: Mala općina potiče rađanje s čak 10.000 kuna!

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U Levanjskoj Varoši prosječna naseljenost iznosi 6,9 stanovnika po kvadratnom kilometru

13.12.2018.
15:55
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Levanjska Varoš je mjesto kojem je potreban demografski oporavak. To je nenaseljeniji kraj čak i od Like koja je prva asocijacija za područje slabe naseljenosti i raseljenosti u Hrvatskoj. Prosječna naseljenost u Lici po kvadratnom kilometru je sedam do osam stanovnika, a u općini Levanjska Varoš prosječna naseljenost iznosi svega 6,9 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u ovom dijelu Đakovštine živi 1.250 stanovnika, no, načelnik Slavko Tidlačka ističe kako ih je realno već dulje vrijeme manje od tisuću, oko 950 koji stalno žive u jednom od devet naselja. Dosta stanovnika u varoškom kraju ne žive stalno, nego dolaze povremeno ili samo za vikend. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografska slika tamošnjih sela jako je loša. Kako bi potakli rast stanovništva, Varoška Općina donedavno je za svako novorođeno dijete davala jednokratnu potporu od tisuću kuna. No, sada je taj iznos značajno veći, iako raspolažu skromnim proračunom.

Prošlog tjedna donešena je Odluka o pravu na novčanu naknadu za novorođenu djecu na području varoške općine jer s time žele omogućiti značajan rast. Prema toj Odluci, roditeljima za prvorođeno i drugorođeno dijete slijedi naknada od dvije tisuće kuna, za treće od pet tisuća kuna, a za četvrto i svako iduće dijete, čak deset tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Slavko Tidlačka kaže kako će novi iznosi biti isplaćeni već za djecu rođenu u ovoj godini, a isplata slijedi do kraja tekuće godine. Tim iznosima ne mogu se pohvaliti ni brojne lokalne samouprave s jačim općinskim blagajnama.

"Iako se roditelji ne odlučuju na još jedno dijete samo zbog jednokratne naknade, jer dijete je za cijeli život, želimo i na ovaj način potaknuti rađanje u našoj općini jer je demografska slika vrlo loša", kazao je načelnik Tidlačka za Glas Slavonije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna Ovčara rođenje djeteta ne pamti desetljećima. Najmlađi stanovnik tog sela ima šezdeset godina. To selo sada je već preraslo u vikendaško naselje sa sve manje stanovnika koji tu trajno žive. 

Već godinama u cijeloj varoškoj općini djeluje samo OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, u općinskom središtu, dok su sve područne škole u okolnim selima odavno zatvorene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za šest, odnosno sedam godina, svi prvašići s područja cijele općine Levanjska Varoš, s njenih 136 četvornih kilometara, na kojima je devet naselja, stat će u samo tri školske klupe.

Neka sela u ovom dijelu Đakovštine već su izumrla, primjerice Borojevaca ili Čenkova. Osim što je najnenaseljenija, ova općina je i najsiromašnija u Đakovštini. Njen proračun za ovu godinu iznosi približno dva milijuna kuna, a zajedno s projektima bit će ostvareno 5,5 do šest milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik vrlo ambiciozno, računajući na sredstva za projekte, najavljuje proračun za iduću godinu od čak 13,5 milijuna kuna. Takav proračun ova jedinica lokalne samouprave nikada nije imala. 

Ovaj kraj je brdovit, a obiluje prekrasnom prirodom, šumama, vodama, divljači, ali ima i mnogo naslijeđenog siromaštva, opće nerazvijenosti, nisku stopu zaposlenosti, uz izostanak tvrtki, privatne inicijative. Tako se zaposlenost uglavnom svodi na rad u državnim poduzećima i službama kao što je šumarija ili HV. Područje je to i slabe poljoprivrede pa se ne može pohvaliti ni brojnim ni jakim poljoprivrednim gospodarstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo