OPASNA INICIJACIJA SLAVONSKIH ŠKOLARACA: / Penju se na zadnji kat napuštene zgrade, a onda stoje što bliže rubu

Image
Foto: Maja Muškić/Glas Slavonije
30.11.2017.
8:31
Maja Muškić/Glas Slavonije
VOYO logo

Zgrada, čija je gradnja počela prije desetak godina, trebala je postati stambeno-poslovno-hotelski kompleks vrijedan više od 25 milijuna eura. Sad je tamo tek goli beton, a zdanje koriste školarci za svoju opasnu zabavu.

U neposrednoj blizini nesuđenog centra nalaze se dvije osnovne škole i praktikum jedne srednje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasna inicijacija

'Razrednici govore kako postoji novi trend među djecom, svojevrsna inicijacija. Djeca su pronašla novu, jako opasnu igru. Radi se o tome da je zadatak popeti se na najviši, četvrti kat zgrade koja je još u gradnji, i stati što bliže rubu. Mislim da se radi o rubu balkona, iako neki govore i da je riječ o prostoru na samom krovu zgrade, jer je on betonski. Ta zgrada je, moram reći, napuštena, tvrtka koja ju je gradila otišla je u stečaj, i tamo se redovito okupljaju mladi, ne razmišljajući o tome kakvoj se opasnosti izlažu', rekao je jedan od roditelja za Glas Slavonije.

O tom je problemu obavijestio i policiju i Grad Đakovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića, Tihomir Benke, kaže kako je već upozorio na opasan trend. U rujnu je na oglasnoj ploči objavio da postoji problem odlaska djece u napuštenu zgradu.

Zgradu treba bolje zaštititi

'Obavijestio sam svoje učitelje da je potrebno prenijeti roditeljima informaciju da im se djeca nakon nastave okupljaju na zgradama Projektgradnje i da je to potrebno spriječiti. Dobio sam sada i dopis iz Grada Đakova, iz nadležnog odjela, a koji je otišao i na adresu Policije i Projektgradnje, gdje je navedeno da se ta zgrada mora malo bolje i temeljitije zaštititi', rekao je Benke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora, Andrija Šušak, rekao je kako je također dobio obavijst iz Grada da su obavijestili vlasnika o potrebi da se zgrada bolje ogradit. No, do njega još nije stigla informacija o opasnom trendu školaraca.

Psihologinja Mirjana Nazor objasnila je što djecu tjera na tako nerazumne poteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele se prikazati velikima, moćnima i nedodirljivima

'Stvar je relativno jednostavna, a to je da u toj dobi pojam opasnosti jednostavno ne postoji. Ono što mi odrasli ljudi vidimo kao opasnost, djeca tako ne vide. Njima je to samo prilika da se pokažu kako su veliki, moćni, nedodirljivi. U glavama postoji, čak i u našim, da se nesreće događaju drugima. Tako vjerujemo da će se i rak dogoditi nekom drugom. Djeca na isti način razmišljaju. Ne misle da su oni ti koji mogu pasti. Sebe smatraju nedodirljivima. Njihovi dijelovi mozga u toj dobi, koji donose razumne odluke, još nisu sazreli. Oni jednostavno ne mogu razmišljati kao mi i mi s tim moramo računati', objasnila je Nazor.

Radnici na terenu rekli su kako će idućeg tjedna pokušati zatvoriti sve prilaze zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ova zgrada gdje su stanovi skoro je potpuno dovršena, ali i devastirana. Iznutra su pokrali sanitarije, odlomili WC školjke, a u podzemnoj garaži lože vatru', rekao je jedan od njih.

Projektgradnja d.o.o. osnovana je 1989. godine, a od 2013. kompanija je dio Agrokor Koncerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo