'udaraju po najugroženijim skupinama' / Opačić: 'SDP neće podržati ovaj proračun, HDZ mora objasniti što je s famoznih 1.000 eura za bebu'

Milanka Opačić je poručila kako SDP neće podržati proračun jer nema nikakvih reformskih zahvata 'osim što udara po najugroženijim slojevima društva'

11.3.2016.
11:48
VOYO logo

Bivša ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić kazala je danas kako 'nema apsolitno nikakve šanse' da SDP podrži novi proračun. 

"Ne možemo podržati ovakav proračun u kojem nema nikakvih reformskih zahvata osim što udara po najugroženijim slojevima društva", izjavila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od svih reformi o kojima su pričali prije izbora ostale su reforme koje se prelamaju samo na najsiromašnijima. Stvari prelamaju na djeci koja idu u srednju školu. Vlada Zorana Milanovića se za njih brinula. Prelama se i na dječjem doplatku, osobama s invaliditetom", pojasnila je, prenosi N1.

Opačić traži da premijer i ministar financija prije izglasavanja proračuna kažu što znači uvođenje imovinskog cenzusa jer hrvatski građani trebaju znati što je on i na što sve će se odnositi. Ponovila je da puno pitanja koja diraju najugroženije dijelove našeg društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani bi trebali dobiti odgovor što je s famoznih 1.000 eura za bebu. To je bilo obećanje HDZ-a, a nismo vidjeli gdje je novac namijenjen za to", upozorila je Opačić. 

Bivši SDP-ov ministar za europske fondove Branko Grčić nije oduševljen proračunom koji je predstavila nova vlada te tvrdi da je zapravo sličan njihovom, ali i da otvara brojna pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom proračunu nema ništa spektakularno, nema nekih novih mjera. Praktički, kad se oslobode komponente EU financiranja on se poklapa s izvršenjem proračuna za prošlu godinu. Dakle, onime što smo mi njima ostavili. U ovome prijedlogu proračuna ostali su neki veliki upitnici. Što će i u kojem će se trenutku dogoditi nadoknada plaća od 6 posto koja seže do gotovo dvije milijarde kuna", naglasio je. 

SDP-ovog ministra financija Borisa Lalovca pak brine što je prihodovna strana proračuna napuhana i optužuje vladajuće da su napravili neodgovoran proračun. Također rekao je da im je "vlada Zorana Milanovića ostavila primarni suficit od 2,2 milijarde eura i ostvarila gospodarski rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo