OPA! / Rad Stožera bi mogao biti pod povećalom istražnog povjerenstva: 'Sve ukazuje na to da se odvijala golema kriminalna operacija'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Raspudić je komentirao i kaznu koju je tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) dobila u Mađarskoj, ocijenivši kako se radilo o mešetarenju na tržištu plina koje je izravno bilo u interesu ruskog Gazproma

13.6.2023.
12:09
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnici Mosta Nino Raspudić i Nikola Grmoja izjavili su u utorak da je Most u saborsku proceduru uputio zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite i drugih nadležnih institucija u vrijeme pandemije covida.

Raspudić je novinarima rekao da su prikupili potrebne potpise saborskih zastupnika, ocijenivši kako "sve ukazuje da se za vrijeme pandemije odvijala golema kriminalna operacije", čiji je početak bila odluka Vlade iz ožujka 2020. godine da sva nabava opreme za borbu protiv covida ide mimo Zakona o javnoj nabavi, pod oznakom "tajno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nabava mimo zakona'

Ako je to u tom trenutku bilo razumljivo, jer je u cijelom svijetu nastala jagma za ograničenom opremom, zašto se nakon stabiliziranja svjetskog tržišta i dalje išlo mimo Zakona o javnoj nabavi, zapitao je Raspudić.

Ističe kako posebno zabrinjava "potpuna neodgovornost i vjerojatno koruptivno djelovanje prilikom nabave nerazumne količine cjepiva", podsjetivši kako je Hrvatska naručila 19 milijuna doza cjepiva, od kojih je došlo 12, a pet milijuna je iskorišteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnosti se kalkulira cijenom od 20 eura po dozi cjepiva. Ako je naručeno 19 milijuna doza, a iskorišteno pet, razlika od 14 milijuna doza govori da je  280 milijuna eura bačeno. Neke zemlje su tražile da se ne plaćaju cjepiva koja nisu potrebna, ali iz Hrvatske se nije čulo ni glasa, ustvrdio je Raspudić.

'PPD je mešetario s plinom u interesu ruskog Gazproma'

Također smatra da smo za vrijeme pandemije svjedočili dosad neviđenom ograničavanju ljudskih prava, jer je cjelokupan gospodarski, društveni, kulturni, obrazovni i vjerski život bio suspendiran arbitrarnim odlukama Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspudić je komentirao i kaznu koju je tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) dobila u Mađarskoj, ocijenivši kako se radilo o mešetarenju na tržištu plina koje je izravno bilo u interesu ruskog Gazproma.

Grmoja je pak ustvrdio da PPD ima ogroman utjecaj na Vladu Andreja Plenkovića, ali i na dio desne političke scene, prije svega na Domovinski pokret (DP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DP preko svojih medija konstantno napada Most, dodao je, zato što se ne bojimo reći istinu da je PPD nastao na vezama s ruskim Gazpromom. 

Mađarski regulator izrekao je najveću kaznu u povijesti jednoj tvrtki zato jer je PPD sprječavao Mađarsku u nabavi neruskog plina, po zahtjevu Gazproma, ustvrdio je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo