INTERVJUI ZA NOVE MANDATE / Omejec: 'Neriješeno pitanje Ustavnom sudu o abortusu smatram svojim osobnim neuspjehom'

Image

Razgovori traju ukupno tri dana, a listu od 46 kandidata Odbor je utvrdio prošli tjedan nakon zaključenja javnog poziva

17.5.2016.
10:25
VOYO logo

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak ujutro nastavio je razgovore sd kandidatima za suce Ustavnog suda, a koji su počeli u ponedjeljak. Drugi je dan intervjua, a predsjednica Jasna Omejec traži treći mandat, točnije nakon 16 godina, ona bi još 8.

Razgovori traju ukupno tri dana, a listu od 46 kandidata Odbor je utvrdio prošli tjedan nakon zaključenja javnog poziva, na koji je pristiglo 49 prijava, no tri zbog nepotpune dokumentacije nisu prihvaćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o pitanju koje stoji na Ustavnom sudu vise od 20 godina koje svima postavlja, a radi se o pitanju abortusa, Jasna Omejec je kazala: "To nije prihvatljivo. Objektivno nije prihvatljivo da tako dugo stoje neriješeni slučajevi, ali idemo konkretno. Nije riječ o čestoj pojavi na Ustavnom sudu, radi se o jednom slučaju koji traje 25 godina. Riječ je o zakonu iz 1978. godine, zakon prepisan iz socijalizma o zdravstvenim mjerama. Kad sam došla prvi put na Ustavni sud pitala sam tada predsjednika suda Crnića zašto to nije riješeno? On mi je rekao: Vidjet ćete zašto!".

"Mislim da treći sastav Ustavnog suda i nije imao kapacitet raspravljati o tome. Drago mi je da nije raspravljao, ali četvrti je imao. Ovaj saziv je od 2011. godine imao uvjete da donese odluku, posebno nakon nekoliko odluka Europskog suda za ljudska prava na tu temu", dodaje.

"Shvaćam to kao svoj osobni neuspjeh jer nisam uspjela uvjeriti sjednicu suda da raspravlja o tome. Mene muči taj predmet, nisam imala snage staviti ga na sjednicu iako ga je sudac izvjestitelj pripremio", poručila je Omejec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo