OGLASIO SE ZLOGLASNI VJEROUČITELJ: / Nije se ispričao nego je napao medije i ustvrdio da mu je povrijeđena privatnost

Image
Foto: Screenshot

Ne objašnjavajući ono što se čuje na snimci s njegova predavanja i bez isprike ili kajanja zbog izrečenoga, vjeroučitelj Krešimir Bagarić se, vjerojatno uz savjet odvjetnika,

24.1.2018.
9:48
Screenshot
VOYO logo

Krešimir Bagarić, sada već bivši vjeroučitelj u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matije Gupca koji se našao u središtu skandala nakon što je portal Index.hr objavio snimku njegovog predavanja učenicima osmog razreda, oglasio se poslavši zahtjev Indexu za - kako je napisao - ispravkom netočnih i uvredljivih informacija.

Image
OSMAŠ SNIMIO VJEROUČITELJA: /

'Mladić je bio u pravu... Izdajnicima metak u glavi i u septičku jamu, nabiti ih na kolac...'

Image
OSMAŠ SNIMIO VJEROUČITELJA: /

'Mladić je bio u pravu... Izdajnicima metak u glavi i u septičku jamu, nabiti ih na kolac...'

Na snimci, koju je mobitelom snimio jedan učenik, Bagarić sugerira da bi Stjepana Mesića i Vesnu Pusić trebalo likvidirati, da je Srbima koji su bježali iz Krajine nakon operacije 'Oluja' trebalo nabijati glave na kolac, a hvalio je i način na koji je ratni zločinac Ratko Mladić branio svoj narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega želim ukazati na činjenicu da autoru članka prije objavljivanja "snimke" nije bilo važno je li ista zakonita ili nezakonita. Nije mu bila važna niti činjenica da njegov izvor nije želio autorizirati "snimku" i potvrditi njenu autentičnost", napisao je Bagarić u dopisu Indexu.

Dovodi u pitanje zakonitost snimke

Ne objašnjavajući ono što je izgovorio na snimci i bez isprike ili kajanja zbog izrečenoga, Bagarić se, vjerojatno uz savjet odvjetnika, fokusirao na pravni aspekt cijelog slučaja dovodeći u pitanje zakonitost snimke i stavljajući u prvi plan svoje pravo na privatnost, kao da ga je učenik snimao u njegovoj kupaonici, a ne u učionici škole koja je javna ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč tome autor članka je 'snimku' objavio 21. prosinca 2017., a da nigdje u članku ne navodi ni kada bi "navodna snimka" uopće nastala. (...) Pri tome se autor članka nije previše brinuo niti oko toga što je u objavljenu "snimku" intervenirao, a u tekstu ne objašnjava razlog takve intervencije", napisao je Bagarić uredništvu Indexa.

Taj portal je, naime, objavljujući skandaloznu snimku, zbog zaštite identiteta djece koja su sjedila u učionici i slušala njegovo predavanje, izmijenio njihove glasove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvao novinare da daju "loš primjer"

Nadalje, tvrdeći da mu je povrijeđena privatnost, vjeroučitelj Bagarić napisao je sljedeće: "Želio bih (...) ukazati na važnu činjenicu kod objavljivanja ovakvih "snimaka" - da je privatnost zajamčena zakonskom odredbom čl. 143. Kaznenog zakona, koja kaže da tko neovlašteno zvučno snimi nejavno izgovorene riječi drugoga, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Istom kaznom kaznit će se onaj tko tako neovlašteno snimljene riječi uporabi, ili učini dostupnim trećoj osobi, ili ih javno iznese."

Na kraju, prekorio je i novinare napisavši kako "su u pravno uređenoj državi svi jednaki pred zakonom, pa tako i novinari, koji su dužni poštivati zakonske propise, kako ne bi lošim primjerom pozivali druge da ih krše". Svoj "loš primjer" nije pritom spomenuo niti riječju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bagariću je potkraj prošle godine, nakon što je skandal postao javan, određen istražni zatvor zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju. On je u međuvremenu pušten iz istražnog zatvora, u školi je dobio otkaz, a glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu najavio je da će kao svjedoci biti ispitana nekolicina učenika nakon čega će biti donesena odluka o eventualnom podizanju optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo