'ovo je cijela istina' / Oglasio se vlasnik zatvorene mesnice: 'Baca se ljaga na zadrugu koja drži isključivo domaće'

Image
Foto: Pixsell

Vlasnik dalmatinskih klaonica i mesnica koje su zatvorene zbog brojnih nepravilnosti i manjka 18 svinja

24.8.2018.
22:40
Pixsell
VOYO logo

Ovih dana provedeni su inspekcijski nadzori mesnica i klaonica na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Prilikom toga je zaplijenjeno 1,22 tone mesa i mesnih pripravaka, a zabranjen je rad dvjema klaonicama.

Vlasnik dalmatinskih klaonica i mesnica koje su zatvorene zbog brojnih nepravilnosti i manjka 18 svinja kaže kako se na njega vrši medijska hajka te da je meso koje prodaje zdravo i ispravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspektori su u velikom broju došli u naše obiteljsko dvorište ujutro oko 11 sati, odradili su svoj posao korektno i pronašli odrađene nepravilnosti koje smo mi odmah uklanjali na licu mjesta. Ja osobno sam pozvao majstore za popravak mašine i ovlaštenog veterinara za dezinfekciju štale. Kad je nadzor bio dovršen, dobili smo usmeno rješenje o privremenoj zabrani rada dok ne uklonimo sve nepravilnosti, što je i učinjeno u roku od 12 sati jer je riječ zapravo o tehničkim ili birokratskim minornim nedostacima. Nakon toga, odmah u subotu ujutro, pozvali smo županijsku veterinarsku inspektoricu u ponovnu kontrolu, međutim, kako oni ne rade vikendom, nadzor je obavljen u ponedjeljak ujutro kada je utvrđeno da su svi nedostaci uklonjeni i kako nam se izdaje dozvola za nastavak rada. I to je cijela istina.

Greške se događaju svima koji rade, mi smo svoje otklonili i nastavili normalno s radom. Nismo zatvoreni, naše meso je ispravno i zdravo, a sve drugo je medijska hajka koja nanosi ogromnu štetu zadruzi koja se nikad nije bavila sivom ekonomijom", pojašnjava upravitelj Poljoprivredne zadruge "Poličanka" iz Poličnika, čije se ime našlo na popisu objekata koje je Veterinarska akcija zatvorila zbog brojnih nepravilnosti i potencijalnih opasnosti za potrošače, Perica Zdrilić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je medije kako se PZ "Poličanki" zabranjuje rad zbog neimanja dokaza o zdravlju zaposlenika, neispravne opreme za dezinfekciju u klaonici, nevođenja propisanih evidencija koje propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, nema sljedivosti hrane. Podnesen je i optužni prijedlog zbog manjka 18 svinja koje je klaonica stavila u javnu potrošnju bez propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda, a zbog svjesnog dovođenja u opasnost zdravlja ljudi biti će podnesena i kaznena prijava.

"Podržavam svaku akciju veterinarskih inspektora i svaku kontrolu mesa, to znaju svi naši kupci i oni koji prate naše poslovanje zadnjih 28 godina. Ali, ovakva hajka na nas, gdje nas se proziva zbog nečega što uopće nije istina, strašna je. Kao i šteta koja nam je nanesena bacanjem ljage na tradiciju zadruge koja drži isključivo domaće meso naših seljaka. Naša klaonica normalno radi, kao i naše mesnice, sve u njima zdravstveno je i sanitarno ispravno", rekao je Zdrilić koji je inspekciju dočekao na bolovanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako "mesnice uopće nisu bile zatvarane niti je ikad itko donio takvo rješenje. Svi problemi koji su nađeni, bili bi nađeni u bilo kojem objektu koji normalno radi, samo što je naš jedini kontroliran od inspekcije", prenosi Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo