OGLASIO SE I MLADEN KOŽIĆ: / 'Strah me za sve naše prijatelje koji u Hrvatskoj već žive s djecom. Jesu li svjesni kakvu su poruku poslali?'

Image
Foto: Pixsell/YouTube

Mladen Kožić, jedan od dvojice životnih partnera koji pokušava udomiti dijete,

24.2.2020.
13:49
Pixsell/YouTube
VOYO logo

Javnost se sinoć i danas digla na noge zbog spaljivanja lutki istospolnog para i malog djeteta s fotografijom Nenada Stazića i petokrakom tijekom karnevala u Imotskom. Jedan od životnih partnera, Mladen Kožić, za N1 je komentirao kako se osjeća te dodao kako još uvijek pokušava razumjeti što se dogodilo.

"Osjećam se loše na jedan način koji je potpuno neusporediv s osjećajem koji smo Ivo i ja imali prilikom svih naših peripetija s odbijanjima od ministarstva i Centra za socijalnu skrb. Ovaj put se osjećam loše ne zbog sebe, nije me strah ni za mene ni za Ivu, strah me za sve naše prijatelje koji u Hrvatskoj već žive s djecom. Mi u svom prvom susjedstvu imamo dva oca s kćeri i ja se osjećam loše zbog njih, jer ne mogu shvatiti kako je sada njima i kako će oni svojoj djeci objasniti što se točno dogodilo", rekao je Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMOĆANI SABLAZNILI HRVATSKU: /

Spalili lutke djeteta i gay para, za svaki slučaj djetetu stavili petokraku na čelo

Image
IMOĆANI SABLAZNILI HRVATSKU: /

Spalili lutke djeteta i gay para, za svaki slučaj djetetu stavili petokraku na čelo

Drugi incident koji su doživjeli

Iako je pohvalio reakcije istaknutih ljudi, napose iz politike, kritizirao je premijera Andreja Plenkovića i ministricu obitelji Vesnu Bedeković jer se još nisu oglasili.

"Mnogi od kojih se to očekivalo su reagirali. Ono što me iznenađuje je što još uvijek ni premijer ni ministrica obitelji nisu reagirali na ovaj događaj. Ministrica obitelji se očito i dalje smatra nenadležnom za dugine obitelji i time šalje jednu ružnu poruku da je ona ministrica samo određenih vrsta obitelji", smatra Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi incident koji je zajedno sa svojim partnerom, Ivom Šegotom, doživio zbog svojeg višegodišnjeg nastojanja da udome dijete. Tada nije smatrao da treba reagirati, no smatra kako je jučerašnji incident mnogo teži.

"Kada se dogodilo paljenje slikovnice u Kaštelima prije dvije godine, osobno nisam bio sklon ideji da se podnose kaznene prijave jer sam smatrao da je pitanje društvenog konsenzusa o tome što je prihvatljivo paliti kao simbol najvećeg zla koje se dogodilo u Hrvatskoj nešto što još trebamo dogovoriti. Međutim, mislim da je ovo jučer doista prešlo tu jednu granicu - društveni konsenzus oko toga je takav da je ovo nedopustivo", istaknuo je Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasne poruke s karnevala i iz ministarstva

Dodao je kako su organizatori karnevala u Imotskom jučerašnjim činom poslali jasnu poruku.

"Nije mi jasno kako ljudi koji su organizirali ovaj karneval nisu svjesni ne samo kakvu su poruku poslali obiteljima koje već žive u Hrvatskoj s djecom, u duginim obiteljima, nego i svojoj djeci koja su to gledala, ali i svojim sugrađanima u Imotskom koji su gay ljudi. Napravili su to umjesto da jednom kulturom uključivosti, solidarnosti i empatije prema susjedima i obiteljima koje žive oko njih pokažu zapravo da više nismo u 1500. godini kada se pale određeni simboli zla", smatra Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarao je s drugim ljudima iz "duginih obitelji" i istaknuo kako ne može zamisliti kako je njima. Dodao je da su puno više potreseni, ali i da ne zna kako bi ovaj incident objasnio svojem djetetu.

"Od Ministarstva obitelji očekujem da konačno reagira, jer se već dugi niz godina oni smatraju nenadležnima za određene vrste obitelji u Hrvatskoj i to je nešto što ja kao građanin ove zemlje ne mogu razumjeti", zaključio je Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo