'Malo smiješno, ali sadržajno stoji' / Odvjetnik Šerić o Milanovićevom obraćanju javnosti: 'U pravu je. Netko treba intervenirati…'

Podsjetio je da suci poštuju svoje suradnike te ne zakazuju rasprave osim onih za koje je predsjednik Vrhovnog suda rekao da imaju prioritet

6.7.2023.
23:24
VOYO logo

Već pet tjedana nema razvoda, registriranja tvrtki, većine ročišta… Nadaleko poznato brzo i učinkovito hrvatsko pravosuđe sada je paralizirano.

I dok premijer, koji je povišice dao i liječnicima i sucima, sada trenira strogoću na ljudima koji imaju 600 eura plaće, zbog svega se bune odvjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sudovi ne rade normalno, odvjetnici gube prihode. Odvjetnička komora od ministra financija sada traži interventne mjere kao u doba pandemije, jer stranke ne mogu ostvarivati svoja prava, a odvjetnici prihode - a troškove ureda i plaća i dalje imaju.

Image
VLADA JE U STANJU DUGO VAGATI /

Pravosudni štrajk će postati najdulji štrajk u Hrvatskoj? Evo koji je hendikep štrajkaša

Image
VLADA JE U STANJU DUGO VAGATI /

Pravosudni štrajk će postati najdulji štrajk u Hrvatskoj? Evo koji je hendikep štrajkaša

Komentirao je to za RTL Direkt bivši sudac, sada odvjetnik Branko Šerić koji smatra da se pravosuđe nalazi u katastrofalnom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad gore nije bilo. Mislim da je to posljedica težnje da izvršna vlast želi izdominirati jednu od grana vlasti - i to sudbenu vlast", kaže Šerić.

Za paralizu pravosuđa kriva izvršna vlast

Kaže da onaj tko drži blagajnu vlada situacijom, pa tako i pravosuđem. Dodaje kako nije teško dešifrirati zbog čega se pravosuđe drži na tako niskim granama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako znamo da su puste milijarde eura otišle kroz raznorazne afere o kojima nitko ništa ne zna, a curi novac - od vjetroelektrana, Ine, HEP-a i plinskog biznisa i ne može se pronaći jedan pišljivi milijun eura za plaće službenika. Plaće službenika od 550 eura ne da su mizerne nego to nije dostojno dostojanstva ljudi koji rade na najosjetljivijim stvarima u susretu s ljudima i strankama", kazao je.

Šerić smatra da je za paralizu pravosuđa kriva izvršna vlast koju vodi premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da suci poštuju svoje suradnike te ne zakazuju rasprave osim onih za koje je predsjednik Vrhovnog suda rekao da imaju prioritet.

"Većina ne funkcionira. Čak i kad nazoveš sud da dobiješ vezu s nekim - onaj na centrali kaže 'Štrajk' i poklopi slušalicu", kaže Šerić. Napominje kako on osobno ima posla, ali da da njegovi kolege ovise o svakodnevnim raspravama 'koje nisu bog zna koliko tarifirane'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se radi i živi isključivo po tarifi - onda to treba funkcionirati", kaže.

Milanović može tražiti intervenciju Ustavnog suda

Komentirao je i obraćanje presjednika Milanovića koje je nazvao neobičnim te, na neki način, 'simpatičnim i nesimpatičnim'. Za predsjednika i premijera kaže da se ponašaju kao da su cijelo vrijeme u predizbornoj kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadržajno je predsjednik države u pravu. Jedna od komponenti vlasti na kojima se bazira sigurnost države su svakako i sigurnosne agencije. One moraju funkcionirati. Ne smiju biti obezglavljene. Mislim da netko treba intervenirati. U prvom redu, hoće li to biti predsjednik države ili netko drugi - mislim da je on sad na potezu da traži od Ustavnog suda intervenciju. Ima načina za to."

Zaključio je kako je u pitanju protuustavno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovako dramatično obraćanje predsjednika države je malo onako i smiješno, ali sadržajno stoji", zaključio je odvjetnik.

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović:'Želim biti jasan - to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo