RUSKA AKTIVISTKINJA / Odvjetnica uhićene prijateljice Pussy Riota: 'Uvjeti su u Remetincu gori nego u ruskim zatvorima'

Odvjetnica uhićene ruske aktivistkinje kazala je da njezina klijentica slobodno putuje Europom, te da je neugodno iznenađena uvjetima u Remetincu

1.6.2022.
14:41
VOYO logo

Članice kolektiva Pussy Riot, koje su stigle u Hrvatsku zbog sinoćnjeg koncerta u Zagrebu, pred Rementicom su održale press konferenciju povodom uhićenja njihove prijateljice Aje Nijazove, ruske aktivistice porijeklom iz Turkmenistana.

Maša Aljohina, članica benda kazala je da je Nizajova uhićena na granici Slovenije i Hrvatske temeljem zahtjeva Turkmenistana Interpolu iz 2002. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turkemnistan je kao Sjeverna Koreja, ali manje popularna", kazala je Aljohina koja je dodala da je njezina prijateljica odande pobjegla prije više od 20 godina sa svojim sinom.

Riječ je kasnije preuzela Lana Budak, Nijazovina braniteljica. Županijski sud u Zagrebu je 30. svibnja po sucu istrage odredio pritvor radi izručenja, koji može trajati do 40 godina, a Turkemnistan u tom periodu treba dostaviti dokumentaciju koju će ispitati domaći sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NASTUP U MSU /

Članice Pussy Riota uočio koncerta za RTL: 'Naša članica je privedena na vašoj granici'

Image
NASTUP U MSU /

Članice Pussy Riota uočio koncerta za RTL: 'Naša članica je privedena na vašoj granici'

"Nas brine ključna stvar. Da moja klijentica slobodno putuje Europom, kako po članicama EU, tako u Švicarskoj, a jedino gdje je zapela je Slovenija. Tamo je situacija brzo razriješena, a u Hrvatskoj je nažalost pritvorena. Nije na odmet napomenuti da mi je klijentica jučer kazala da su uvjeti u našem zatvoru gori nego u ruskim zatvorima gdje je odrobijala punih šest godina. To me posebno zabrinulo. Smještena je u neprikladnim uvjetima, u sobi s još sedam osoba lišenih slobode u malom prostoru. Uvjeti su je ostavili neugodno iznenađenom", kazala je Budak pa pozvala Pučku pravobraniteljicu da obavi razgovor s Nijazovom i uvjeri se je li situacija takva, bolja ili gora.

"Protiv ovog rješenja podnosimo žalbu i želimo vjerovati da ćemo uspjeti", kazala je Budak pa odgovorila da iza svega stoji stara tjeralica iz Turkmenistana iako je Nijazova već odrobijala šest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može biti ponovno suđena, niti izručena niti na ponovnom odsluženju kazne", kazala je Budak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo