Teška povreda prava / Zbog neprimjernog ponašanja policije odvjetnica obitelji djevojčice Madine podnosi ustavnu tužbu

Image
Foto: Vijesti.hr

Kaže da je tjeranjem afganistanske obitelji iz Hrvatske u Srbiju prekršeno nekoliko članaka Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava

5.4.2018.
13:02
Vijesti.hr
VOYO logo

Odvjetnica obitelji poginule afganistanske djevojčice Madine potvrdila nam je navode kako će danas podnijeti tužbu Ustavnom sudu zbog kršenja prava ove obitelji.

Sanja Jelavić Bezbradica kazala je za vijesti.hr kako je tjeranjem afganistanske obitelji iz Hrvatske u Srbiju, njihovim zadržavanjem i ponašanjem hrvatske policije prekršeno nekoliko članaka Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podnosim ustavnu tužbu jer se policija prema mojim strankama odnosi nečovječno i nehumano", kazala je Jelavić Bezbradica te dodala kako je moguće da se ovdje ne radi o izoloranom slučaju već o sustavno neprimjerenom ponašanju policije prema pripadnicima određene skupine, odnosno migrantima. 

Kazala je kako se hrvatska policija prema obitelji djevojčice Madine, koja je stradala pod kotačima vlaka, ponašala nekoretno i neprofesionalno. Kazala nam je i da je u razgovoru s članicom obitelji koja govori engleski jezik, doznala da ih se sprječava da kontaktiraju svoju odvjetnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obitelj se još uvijek nalzi u Tovarniku gdje su zatražili azil i međunarodnu zaštitu i teško im se krše osnovna ljudska prava. Kako sam doznala iz razgovora s obitelji djevojčice onemogućuje im se pristup izabranoj odvojetnici, dakle meni", kazala nam je odvjetnica Jelavić Bezbradica.

Kaže kako ih je MUP obavijestio da im ona ne može biti odvjetnica zbog toga što nije dobila njihovu punomoć te zbog toga što je punomoć za pravno zastupanje potpisana u Srbiji. Odvjetnica Bezbradica Jelavić takvo što smatra besmislenim s obzirom na činjenicu da obitelj stradale Madine Hosseini već danima traži da im se omogući da ih zastupa Bezbradica Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako postoje indicije da se obitelji Hosseini krše ljudska prava zajamčena člankom 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, u smislu nehumanog i nečovječnog postupanja, članku 6. u smislu onemogućavanja prava na pristup postupku izabranom odvjetniku i u članku 8. koji govori o povredi prava na obiteljski život te povreda članka 14. koji zabranjuje diskriminaciju. Zabilježena ja i povreda 4. Protokola Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava koji se odnosi na nehumanom ponašanju prema određenoj skupini u društvu.

Kako je kazala, najavljenoj tužbi Ustavnom sudu prethodilo je i podnošenje prijedloga Europskom sudu za ljudska prava zbog kršenja ljudskih prava obitelji iz Afganistana. Taj prijedlog podnijela je jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, djevojčica Madina poginula je u naletu vlaka u studenom prošle godine nakon što se, po tvrdnjama majke, hrvatska policija oglušila na njihov zahtjev za azilom i prislila obitelj da se noću pješice vrati u Srbiju. MUP odbacuje te optužbe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo