ODUSTALI PRED GOTOV ČIN: / Predstavnici inicijative 'Narod odlučuje' odbili izvršiti uvid u nevažeće potpise

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.11.2018.
14:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnicima Građanske inicijative "Narod odlučuje" u utorak je u prostorijama tvrtke APIS IT omogućen uvid u nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjeni članka 72. Ustava, no nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima će se izvršiti uvid predstavnici inicijative odbili su tu mogućnost, priopćilo je Ministarstvo uprave.

Image
'NAROD ODLUČUJE' KUŠČEVIĆA PROZVAO MANIPULATOROM: /

'Kaže da potpise nije dala većina, pa većina nije ni glasala za HDZ, a obnašaju vlast'

Image
'NAROD ODLUČUJE' KUŠČEVIĆA PROZVAO MANIPULATOROM: /

'Kaže da potpise nije dala većina, pa većina nije ni glasala za HDZ, a obnašaju vlast'

Uvid od 9 do 15 sati

Također, odustali su od uvida u nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dopuni članka 72.a Ustava, koji je bio predviđen za srijedu, 28. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvid u neispravne, odnosno nevažeće potpise u tvrtki APIS IT predstavnici inicijative mogli su, na poziv Ministarstva, obaviti od 9 do 15 sati.

Način uvida

Tvrtka APIS IT osigurala je tehničke uvjete za uvid u nevažeće potpise, sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, ističu iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka uvida održan je sastanak na kojem su članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim predstavili način uvida u nevažeće potpise.

Sastanak Povjerenstva i inicijative

Tom sastanku nazočili su deset predstavnika inicijative, članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim, u sastavu: predstavnici MUP-a, AZOP-a, DIP-a i Ministarstva uprave, te u svojstvu promatrača predstavnik civilne udruge Hrvatskog helsinškog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici "Narod odlučuje" upoznati su kako mogu izvršiti uvid u sve nevažeće potpise na originalnim potpisnim listama koje su predali Hrvatskom saboru, te o uvjetima uvida u aplikaciju APIS IT-a u kojoj su uneseni potpisi, prema odredbama Zakona o referendumu i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

Registar birača

U skladu s time, predstavnicima inicijative omogućen je uvid u sve potpisne liste sa nevažećim potpisima, detaljna analiza svakog potpisa i obrazloženje zbog čega je pojedini potpis proglašen nevažećim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi i nakon obrazloženja o razlozima zbog kojeg potpis nije prihvaćen bio zatražen uvid u aplikaciju APIS IT-a, (uvid u točne podatke, ispravan OIB, ispravno ime i prezime…), taj bi uvid bio omogućen predstavnicima inicijative osim u slučaju ako upisano ime i prezime i/ili OIB ne odgovaraju tim podacima u Registru birača.

Odbili izvršiti uvid

U tom slučaju, točnost tih podataka provjerava predstavnik DIP-a te o tome izvješćuje predstavnike inicijative, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima će se izvršiti uvid u nevažeće potpise, predstavnici "Narod odlučuje" odbili su izvršiti uvid u nevažeće potpise, stoji u priopćenju Ministarstva uprave.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo