Ili će ipak izabrati inozemstvo? / Slavonci u potrazi za poslom! Za sezonu je potrebno 150.000 radnika: 'Plaća je minimalno 4500 kn'

U turizmu je prošle godine plaća porasla za 13 posto, a mlađi Slavonci poslodavcima nisu odviše zahtjevni

18.1.2020.
8:00
VOYO logo

Više tisuća Slavonaca u potrazi za sezonskim angažmanom posjetilo je četvrte Dane poslova u turizmu u Osijeku gdje su im poslodavci nudili ugostiteljske poslove. 

Radnika u turističkoj sezoni nedostaje pa dolaze i iz susjednih zemalja, a na godinu u Hrvatskoj smije raditi najviše 30.000 stranih sezonaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recepcionar. Uslužno, naravno, isto dolazi u obzir. Pa čak i do nekog čišćenja prostorija" kaže Marina Alegić iz Osijeka.

No odlazak na Jadran i to možda čak i na šest mjeseci, za nju znači i odvojen život od kćeri. No govori, upravo zbog nje, naći će način da se prilagodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se nekako. I ja mogu uvijek neke ustupke... da odem za vikend, ipak je to naše more. Tu je i baka u kući. Da se aranžirati unutar obitelji, ali naravno uz žrtvu", dodala je Marina Alegić.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U turističkoj sezoni ove godine potrebno je 150.000 radnika: konobara, kuhara, vrtlara, animatora, spremačica, vozača, trgovaca... Dob i spol nisu toliko bitni koliko sama volja za rad, spretnost i vještine.

Zahvaljujući ovom projektu čak trećina novih sezonaca dolazi upravo iz Slavonije i Baranje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaće su od minimalno za čistače od 4500 pa nadalje, to je minimalna plaća uz stimulaciju svaki mjesec na više", kazala je turistička djelatnica Ivona Fedak.

U turizmu je prošle godine plaća porasla 13 posto, a mlađi Slavonci poslodavcima nisu odviše zahtjevni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak sezonski radnici sve više dolaze iz susjednih zemalja - Srbije, Bosne i Hercegovine. No za razliku od drugih konkurentnih zemalja hrvatski turizam i dalje ima najviše domaćih radnika.

"Mi imamo u turizmu 4 do 5 posto stranih radnika. Sve druge zemlje imaju od 30 do 40 posto. Dakle mi i dalje imamo najkvalitetniju radnu snagu zato što je većina upravo iz Republike Hrvatske", kazao je Gari Cappelli, ministar turizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No mladi govore da imaju i alternativu i to onu o kojoj se u Hrvatskoj već godinama govori.

David Stanić iz Nove Gradiške na pitanje što ako ne nađe posao u Hrvatskoj, odgovara da planira ići van, u Njemačku, Austriju, bilo gdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No radnika u sezoni nedostaje pa se valja nadati da mladi ipak neće put zemalja iz kojih upravo ovi gosti dolaze u Hrvatsku.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo