Održana generalna proba Josipovićeve inauguracije

17.2.2010.
17:34
VOYO logo

Na pozornici koja je za tu prigodu montirana s južne strane crkve sv. Marka tako će, uz Ivu Josipovića biti i njegova supruga Tatjana i kćer Lana, te suci Ustavnoga suda na čelu s predsjednicom Jasnom Omejec.

Svečanoj će inauguraciji, prema najavama, nazočiti deset šefova država iz regije i srednje Europe, izaslanstva devet organizacija, sedamdesetak ostalih državnih izaslanstva, predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života zemlje, te brojni građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama svečanost počinje u 11,55 sati, a nakon što Grički top označi podne i prestanu zvoniti zvona s crkve sv. Marka hrvatsku himnu Lijepa naša izvest će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dječji zbor Zvjezdice.

Obitelj Josipović prema pozornici dolazi iz smjera Ćirilometodske ulice, a posljednji na inauguraciju dolazi sadašnji predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom. Prije nego što zauzme mjesto u prvome redu gledališta, Mesić će kao vrhovni zapovjednik posljednji put proći kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne u tzv. tihom prijavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stolu koji se nalazi na pozornici novi će predsjednik potpisati svečanu prisegu, a postavljena je i govornica na kojoj se nalazi Ustav na koji Josipović priseže.

Prilikom same prisege, Josipović lijevu ruku drži na Ustavu, a desnu u zraku, a nakon što je izgovori prima čestitku predsjednice Ustavnoga suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović zatim sjeda za stol i potpisuje tekst prisege, da bi potom održao i inauguracijski govor.

Nakon govora silazi s pozornice i prima čestitke, a potom zauzima mjesto u auditoriju te slijedi kratki glazbeni program, koji ujedno označava i kraj inauguracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Josipović potom prima čestitke i pješice odlazi do palače Dverce gdje je pripremljen ručak za šefove država s kojima su nakon ručka predviđeni kratki bilateralni sastanci.

Mirando Mrsić, koji je vodio Josipovićevu izbornu kampanju, izjavio je prilikom generalne probe kako će inauguracija koštati manje od pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti plaćeno iz Ureda predsjednika, a mi ćemo shodno prijašnjim običajima tražiti da se ta sredstva vrate u Ured iz pričuve u proračunu koja postoji za takve namjene", dodao je.

Mrsić nije htio govoriti o novom sastavu predsjednikova ureda, najavivši da će on biti predstavljen u petak na konferenciji za novinare. Potvrdio je da će Josipović svoj prvi bilateralni susret održati već u srijedu, s pomoćnikom državne tajnice SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenografiju je za pozornicu napravio Ivica Propadalo, a cvijećem ju ukrasio Saša Šekoranja. Sve će najave tijekom inauguracije izgovarati glumac Tarik Filipović.

Uz hrvatske i zastave EU koje obrubljuju pozornicu s lijeve i desne strane, iznad pozornice dominira "plavi val" na kojem piše "inauguracija predsjednika Republike Hrvatske", a iznad njega hrvatski simbol - crvena kocka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propadalo je novinarima na Markovom trgu izjavio kako ga je kod izrade scene vodila ideja da je Josipović "drukčiji predsjednik".

"Imao sam otvorene ruke da napravim neki novi val na kojem je simbol Hrvatske, kockica. Dakle, novi vjetar, nešto novo u hrvatskoj državi", kazao je Propadalo i kao posebnost naglasio natpis na stolu na kojem će Josipović potpisati prisegu. Riječ je o latinskom natpisu "obliti privatorvm pvblica curate" koji se nalazi u Kneževom dvoru u Dubrovniku, a znači "zaboravi privatno, radi za opće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozornica će biti ukrašena s 400 bijelih amarilisa koji se neće nalaziti u vazama već, kako je novinarima kazao Šekoranja, na stalcima i izgledat će "kao da raste iz scene, poput cvjetnog polja".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo