Navikli smo da svake godine oko Božića meso poskupljuje, no ove godine to nije slučaj. Odojci su najjeftiniji dosad - kilogram samo 14 kuna, što nikako nije dobro za uzgajivače.
"Sad je jako loše. Pad prometa je preko 65 posto u odnosu na prošlu godinu. Evo do sad smo ispekli svega sedam, osam ražnjeva u 12. mjesecu", rekao je vlasnik obrta za pečenje mesa, Zlatko Ljevar za RTL.
Slaba potražnja, niske cijene
Problem nije u tome što nema odojaka, već u tome što se slabo traže. Na primjer, prošlog Božića su odojci koštali 24,25 kuna, a masovno su se kupovali.
"Cijele godine je bila nikakva cijena, a sada...14 kuna. Ja opće ne vidim svjetlo na kraju tunela. Najžalosnije je da je potražnja nikakva. Problem su trgovački lanci s abnormalno niskim cijenama. Mi nemremo tome konkurirati", poručio je Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.
Velik dio dolazi iz uvoza
U Hrvatskoj se svaki mjesec pojede 16.600 odojaka. Brojke za prosinac obično su tri puta veće, pa tada na stolu završi oko 50000 odojaka. No, nažalost velik dio i dalje dolazi iz uvoza.
"Odojak se uvozi već dva mjeseca za pripremu za Božić. Lagano se smrzava. To su sve debelo dampingške cijene. I vjerujte mi, taj ni jedan proizvođač neće propasti, jer je dobro, debelo subvencioniran. samo da se to makne s njihovog tržišta i da se ne remeti normalni ciklus", izjavio je Damir Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije.
Proizvođači procjenjuju da bi se s niskim cijenama mogli boriti do kraja veljače, a da bi u najgorem scenariju, cijena odojka po kilogramu mogla pasti i na 11 ili 12 kuna što je ispod razine isplativosti.