Goran Bandov / 'Odnosi Mađarske i Hrvatske nisu najbolji kao što bi mogli biti, treba puno više raditi na dijalogu'

Goran Bandov tvrdi da na dijalogu između Hrvatske i Mađarske treba puno više raditi

4.12.2018.
18:58
VOYO logo

Hrvatsko jednogodišnje predsjedanje sredonjoerupskom incijativom završilo je sastankom na vrhu u Zagrebu. Gost RTL-a Danas Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, analizira što je Hrvatska uspjela nametnuti kao svoje vanjskopolitičke prioritete i koji su najvažniji naglasci skupa.

Bnadov ističe kako je Orban definitivno zasjenio ostale državnike, a otkriva i koji je razlog tome. "U nizu europskih država on je prepoznat kao lider koji nosi novu alternativnu politiku onim politikama iz Bruxellesa i prepoznat je kao lider tih skupina", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava kako odnosi Mađarske i Hrvatske nisu najbolji kao što bi mogli biti, no da ima i svijetlih primjera suradnje. "Recimo po pitanju manjinske zaštite hrvatske manjine u Mađarskoj i obrnuto, tu su perfektni odnosi. U drugim segmentima bi trebalo puno raditi", kazao je.

DIjaloga trenutno nema

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da 6 godina nije bilo susreta između mađarskog i hrvatskog premijera, Bandov tvrdi kako na dijalogu treba puno više raditi te da on u ovom trenutku izostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O strateškom partnerstvu Hrvatske s Albanijom u jeku najave da će kosovska i albanska Vlada zatražiti svojevrsnu Uniju, Bandov komentira tvrdnjom da je strateško partnerstvo usmjereno na ostvarivanje mira u ovom području Europe. "To nije nova već stara inicijativa između Hrvatske i Albanije. Novi procesi koji se događaju između Albanije i Kosova idu u tome smjeru i ovo je jedan vid podrške tom smjeru", zaključuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo