ODNOSE LI SE IZMJENE ZAKONA O POREZU NA DOHODAK I NA VAS? / Od 1.1. dijelu hrvatskih radnika smanjit će se neto plaća

Image
Foto: Pixsell

Ako ste do sada na svojoj poreznoj kartici nekog člana obitelji naveli kao osobni odbitak, ove promjene mogle bi vam poremetiti planove, ovisno o tome koga ste naveli kao uzdržavanog člana.

9.10.2017.
15:04
Pixsell
VOYO logo

Iako porez na nekretnine neće ugledati svjetlo dana iduće godine, barem ne u obliku u kakvom ga je Vlada prvotno zamislila, neke porezne promjene nas ipak čekaju. Tako će se mijenjati Zakon o lokalnim porezima koji će obuhvatiti i porez na cestovna motorna vozila, no možda je važnije spomenuti i da s prvim danom 2018. na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na dohodak. Konkretne izmjene tiču se uzdržavanih članova uže obitelji što će kod dijela građana dovesti do smanjenja njihove neto plaće, kaže za Net.hr dekanica RRIF-a, prof.dr.sc.Đurđica Jurić.

Prema dosadašnjoj praksi, kod obračuna plaće osnovni osobni odbitak radnika od 3.800,00 kn uvećava se još i za osobni odbitak za djecu i za uzdržavane članove uže obitelji, uz uvjet da u toj godini uzdržavani članovi nisu zaradili više od 15.000,00 kn i da ih uzdržava porezni obveznik koji ih je na svojoj poreznoj kartici prijavio kao 'osobni odbitak'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s promjenama zakona mijenja se tko sve može biti uzdržavani član kojeg porezni obveznik može prijaviti kao osobni odbitak.

'Od sljedeće godine uzdržavanim članom uže obitelji više se ne smatraju roditelji bračnog druga poreznog obveznika, primjerice svekar ili svekrva, zatim preci i potomci u izravnoj liniji - baka, djed, unuk, unuka - maćehe i očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, kao ni bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća uzdržavanje. Mogućnost da oni kao i druge prethodno nenavedene punoljetne osobe budu 'uzdržavani članovi' postoji samo u slučaju kada je porezni obveznik imenovan njihovim skrbnikom prema Zakonu o socijalnoj skrbi', pojašnjava nam profesorica Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pojmom 'bračni drug', s poreznog stajališta, i dalje se smatra i izvanbračni drug, odnosno životni partner i neformalni životni partner poreznog obveznika, s obzirom na to da to proizlazi iz odredbi Općeg poreznog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo