OTVORENO PISMO VLADI / 'Odmah isplatite 25.000 kn onima se zelenim, a 200.000 kn za žute naljepnice. Kuće sa crvenima srušite...'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Petrinjska gradska i županijska vijećnica Mosta Luca Gašpar Šako poslala je otvoreno pismo Vladi

17.2.2022.
14:55
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

U otvorenom pismu Vladi petrinjska gradska i županijska vijećnica Mosta Luca Gašpar Šako traži da se vlasnicima kuća sa zelenom naljepnicom isplati najmanje 25.000 kuna, onima sa žutom po 200.000 za samoobnovu i da se sruše one s crvenom naljepnicom.

"Ne dajete nam nikakvu alternativu jer sve što ste do sada izrekli, obećali, najavili - ništa se nije započelo i vaša djela su nevidljiva", napisala je Gašpar Šaško u pismu poslanom u srijedu Vladi RH te Stožeru civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa i Državnom inspektoratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se uopće ubrzala obnova i da bi svi objekti sa zelenim i žutim naljepnicama bili riješeni u što kraćem roku, u pismu se zahtijeva da se svim vlasnicima zelenih objektima odmah isplati minimalno po 25.000 kuna i žutih po 200.000 kuna kako bi mogli u samoobnovu. Objekti s crvenim naljepnicama moraju biti odmah uklonjeni, posebno onim obiteljima kojima donatori žele graditi domove, a takvih ima dosta, stoji u pismu Gašpar Šaško.

'Sustav ih ignorira, iscrpljuje i sve radi da odustanu'

Sustav ih ignorira, iscrpljuje i sve radi da odustanu. Neki su dobili i rješenja za uklanjanje objekata, ali još ništa. Objekt ne smiju sami ukloniti jer će platiti kaznu od nekih desetak tisuća eura, stoji u otvorenom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZGOVARAO S VON DER LEYEN /

Plenković se pohvalio na Twitteru: Produžuje se rok za korištenje novca EU-a za obnovu od potresa

Image
RAZGOVARAO S VON DER LEYEN /

Plenković se pohvalio na Twitteru: Produžuje se rok za korištenje novca EU-a za obnovu od potresa

U pismu se postavlja i pitanje kriterija i prioriteta za gradnju kuća u Selima i Lekeniku, umjesto u Petrinji i Glini, gdje je stradalo najviše građana. Postavlja se i pitanje kvalitete izvedenih radova "jer još nitko nije odgovarao za loše obavljeni posao."

"Sada se ljudima nudi preseljenje u Opatiju, Zadar i slične destinacije, što je ljudima primamljivo, ali to nije poticaj Vlade da zadrži lokalno stanovništvo", ističe u pismu Gašpar Šaško i pita: "To je ta revitalizacija, ulaganje?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže točnu statistiku

Zahtijeva se i točna statistika o stanju na stradalom području uz zahtjev da se stradalim gradovima Sisku, Glini i Petrinji uplati po 50 milijuna kuna kako bi mogli normalno funkcionirati.

Ako izostanu akcije mjerodavnih, u pismu koje je Luca Gašpar Šako potpisala kao građanka Petrinje, županijska i gradska vijećnica te članica Mosta najavljuju se nove aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo