ODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA: / Josip Perković je u Njemačkoj osuđen doživotno, ali u Hrvatskoj će služiti 30 godina zatvora

Image
Foto: Boris Šćitar / PIXSELL

U Njemačkoj je Perković osuđen na kaznu doživotnog zatvora koja u Hrvatskoj ne postoji već je prema domaćem Kaznenom zakonu najteža kazna koja se može izreći 40 godina zatvora,

14.12.2018.
10:51
Boris Šćitar / PIXSELL
VOYO logo

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas je odlučilo da će Josip Perković u Hrvatskoj izdržavati kaznu od 30 godina, a u što će mu biti uračunato vrijeme koje je već proveo u zatvoru. Odluku je priopćio sudac Ivan Turudić, piše Večernji list.

Perković je u kolovozu 2016. u Njemačkoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer je kao pripadnik tajne službe bivše Jugoslavije sudjelovao u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Münchena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODBIJENA ŽALBA ŠEFOVIMA JUGOSLAVENSKE TAJNE SLUŽBE: /

Perkoviću i Mustaču sud potvrdio doživotni zatvor

Image
ODBIJENA ŽALBA ŠEFOVIMA JUGOSLAVENSKE TAJNE SLUŽBE: /

Perkoviću i Mustaču sud potvrdio doživotni zatvor

U Hrvatskoj ne postoji kazna doživotnog zatvora

Budući da je jedan od uvjeta za izručenje Perkovića Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga, a prema odluci Vrhovnog suda RH u siječnju 2014. godine, bio da Perković “nakon pravomoćnosti odluke o kaznenoj sankciji bude vraćen u Republiku Hrvatsku radi izvršenja kaznene sankcije", trebala je to biti rutinska, formalna odluka vijeća kojim predsjeda sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

No, problem je što u Hrvatskoj nema instituta doživotne kazne zatvora, a nema ni dvojbe da nitko ne može izdržavati kaznu težu nego što se može izreći po hrvatskim zakonima, piše Večernji list. Prema domaćem Kaznenom zakonu, najteža kazna koja se može izreći jest 40 godina zatvora, a u iznimnim slučajevima 50 godina zatvora za najteža kaznena djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupa s Perkovićem u Njemačkoj je osuđen i Zdravko Mustač, no u njegovom slulčaju odluku će rješavati sud u Velikoj Gorici ili Varaždinu koji su odlučivali o njegovom izručenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo