prevencija je ključna / Stožer objavio nove informacije: 'Nema novih oboljelih u Hrvatskoj. Nemojte putovati u inozemstvo'

Image
Foto: PIXSELL

'Epidemiološku situaciju u ovom trenu zbilja imamo pod kontrolom', kazao je Beroš

5.3.2020.
16:16
PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je u četvrtak odluku o proglašenju opasnosti od epidemije koronavirusom. Odluka stupa na snagu odmah.

U razgovoru s našom Mateom Damjanović ministar je rekao da je riječ o čistoj administraciji koja ministru omogućava da angažira sve resurse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini razlog zašto da sada takva odluka nije donesena jest zato što smo na vrijeme oformili krizni stožer i epidemiološku situaciju u ovom trenu zbilja imamo pod kontrolom", kazao je Beroš i dodao da je ovu odluku donio na prijedlog HZJZ-a.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je trenutno 10 osoba zaraženo koronavirusom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Press konferencija Nacionalnog stožera održana je u četvrtak u 16 sati. Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević pojasnila je kako se tom administrativnom mjerom omogućava ministru zdravstva da preraspoređuje ljude i opremu u sustavu zdravstva.

"Ta administrativna mjera omogućava da još bolje, u slučaju potrebe za takvom kriznom situacijom, upravlja sustavom zdravstva", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izvijestio je da u četvrtak nema zabilježenih novooboljelih od koronavirusa. Podsjetio je da je u Hrvatskoj do sada zabilježeno deset zaraženih - troje u Zagrebu, petero u Rijeci i dvoje u Varaždinu.

Naveo je i da su članovi Stožera na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost izvijestili predsjednika Republike Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i ostale članove Vijeća o epidemiološkoj situaciji i aktivnostima koje poduzimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trut je kazao i da je preporuka Stožera civilne zaštite da se zbog trenutačne epidemiološke situacije u svijetu ne organiziraju putovanja u inozemstvo.

Pozvao je građane da se pridržavaju svih smjernica i uputa navedenih na njihovoj internetskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za petak u 14 sati je najavio videokonferenciju sa županijskim centrima Civilne zaštite na kojoj će biti i ministar turizma Gari Cappelli. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić izvijestila je da je stanje svih oboljelih i zaraženih stabilno bez nekih bitnih promjena. Navela je i da je u njihov laboratorij pristiglo 280 uzoraka, od kojih su 273 testirana. Riječ je o ukupno 260 bolesnika, a drugo su kontrole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markotić je rekla i da su nalazi bolesnika koji je bio na kruzeru te nakon toga dva dva tjedna kod njih u karanteni - negativni.

"Sutra mu izlazi 14 dana karantene i on će kao zdrav čovjek sutra moći ići kući", dodala je ravnateljica Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo