ODLUKA HZZO-a IZAZVALA POMUTNJU: / Hoće li liječnici sada moći naplatiti participaciju za svaku uslugu tijekom pregleda?

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukić

'Dosad nismo naplaćivali konzultacije, a po ovoj bismo odluci to trebali', tvrdi dr. Ines Balint, predsjednica KoHOM-a osvrćući se na najnoviju odluku HZZO-a.

3.2.2018.
15:51
PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukić
VOYO logo

HZZO ne može mijenjati iznos participacija koje se plaća ako nema police dopunskog zdravstvenog osiguranja, jer zakve promjene moraju biti regulirane Zakonom o zdravstvenom osiguranju. No, to nije spriječilo pomutnju među liječnicima primarne zdravstvene zaštite koju je izazvala odluka Upravnog vijeća HZZO-a od prije tjedan dana.

U odluci se nabrajaju svi postupci koje pacijent može dobiti u njihovim ordinacijama i to za svaki pojedini segment što dosad nije bilo odvojeno, a za koje liječnik može naplatiti 10 kuna participacije. No, liječnici su shvatili odluku kao "dodatnu naplatu" za svaki od dijagnostičko-terapijskih postupaka. Tako smatraju da ako obave više postupaka u ordinaciji participacija može iznositi i 30, 40 ili 50 kuna i namjeravaju proširiti naplatu i najavljuju da će proširiti naplatu broja usluga za koje treba platiti participaciju, ako pacijent nije zdravstveno osiguran

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosad nismo naplaćivali konzultacije, a po ovoj bismo odluci to trebali", tvrdi za Jutarnji listdr.Ines Balint, predsjednica KoHOM-a, udruge liječnika obiteljske medicine. Dodaje i da bi se nakon malog kirurškog zahvata participacija trebala plaćati za svako previjanje rane idućih dana. Nije jasno, kaže, ni tko će i kako platiti telefonsko savjetovanje koje je također u popisu DTP-a za naplatu onima koji nemaju dopunsko osiguranje.

No, u HZZO-u kažu da je riječ o netočnom tumačenju odluke Upravnog vijeća koje uopće ne može i ne smije mijenjati iznose participacija te se mora pozvati na Zakon s početka priče. Tako navode da je maksimalan iznos participacije i dalje 10 kuna po jednom posjetu liječniku, ako osiguranik nema dopunsko zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HZZO-u objašnjavaju da se ponavljajući postupci vezani uz određeno zdravstveno stanje ne naplaćuju posebno. Neće se naplaćivati ni telefonske konzultacije s pacijentima, ali hoće one u ordinaciji ako pacijent nema dopunsko osiguranje. Nema naplate ni za telefonsku narudžbu recepta također se ne naplaćuje a pacijent kao i do sad ako nema dopunsko plaća 10 kuna u ljekarni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo