SLUŽBE SPREMNE / Odlučeno je: Rijeka u nedjelju uklanja minu. 'Nije opasna dok se njome ne manipulira'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Uklanjanje mine počet u nedjelju rano ujutro. Prevest će se plovilom na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati

16.3.2023.
14:51
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Prema planu, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, protubrodska mina iz Drugoga svjetskog rata premjestit će se s morskog dana riječke luke i neutralizirati 19. ožujka, rečeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako vjeruje da će sve proći u najboljem redu te je pozvao građane da ne paničare. "U Rijeci je bilo i težih slučajeva zaostalih mina, pa su se akcije izmještanja obavile uspješno", istaknuo je, dodajući da su angažirani najbolji stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da su plan uklanjanja i neutraliziranja mine izradili stručnjaci MUP-a radi što veće sigurnosti i učinkovitosti. Akcija će početi u subotu navečer evakuacijom svih stanara iz zgrada u neposrednoj opasnosti u slučaju aktiviranja mine tijekom njezina premještanja.

Riječ je o ulicama oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku. Iz tog pojasa, nazvanog crvenom zonom, evakuirat će se oko 500 stanara do nedjelje popodne ili navečer, kad akcija završi. Osim toga, u toj zoni će se prekinuti sve gospodarske, ugostiteljske i druge aktivnosti. Prekinut će se sav cestovni, željeznički, pomorski i zračni promet u tom dijelu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nedostaje krvi /

Riječki Crveni križ pozvao na darivanje krvi. 'Zbog mine smo u pripravnosti'

U nešto širem pojasu oko gradskog središta, nazvanom žutom zonom, građanima se preporučuje da ne borave na otvorenome tijekom akcije i da ne budu uz prozore okrenute moru.

Hinko Mance je istaknuo da mina nije opasna dok se ne počne njome manipulirati. Svaka aktivnost tada je rizik i zato je trebalo poduzeti sve preventivne aktivnosti, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak i kraj akcije označit će se sirenama opće opasnosti.

Uklanjanje mine počet u nedjelju rano ujutro. Prevest će se plovilom na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mina je na morskome dnu djelomično ukopana gotovo 80 godina i dosad nije bila uočena unatoč mnogim pretraživanjima luke. Ravnatelj riječke Lučke uprave Denis Vukorepa podsjetio je da je mina pronađena tijekom infrastrukturnih radova u riječkoj luci krajem lipnja. Obaviještene su sve mjerodavne službe, a akcija njezina premještanja i neutralizacije počela se pripremati prije nekoliko mjeseci.

Sva plovila s putničke obale i marine za jahte premjestit će se na drugu lokaciju, a u cijelom Riječkom zaljevu bit će zabranjeno kretanje plovila tijekom akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo