Odlazak u Brazil je stvar vlastitog odabira, ja ne idem, a premijer je trebao razmisliti

Predsjednik RH Ivo Josipović izjavio je da zahvaljuje dosadašnjim ministrima na radu, te dodao da poznaje i dva nova ministra.

11.6.2014.
16:31
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović u emisiji Na Pantovčaku Media servisa, ekskluzivno je komentirao najnovije smjene u Vladi.

Milanović osjetio impuls i novi gas

"Očito je premijer negdje osjetio u koja dva resora bi trebalo dati novi impuls i novi gas. Koristim priliku zahvaliti dosadašnjim ministrima na onome što su činili i na suradnji koju su imali s Uredom predsjednika. Poznajem, naravno, i nova dva ministra. Mislim da je riječ o respektabilnim osobama koje će sasvim sigurno dati jedan novi impuls u resorima, a nadam se i cijeloj Vladi jer vidimo da u državi postoje brojni problemi i da nije lako posebno u resorima u kojima je riječ", izjavio je predsjednik za Media servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje mogu li u idućih godinu i pol nešto bitno promijeniti Josipović je odgovorio kako treba vidjeti.

"U oba resora postoji zajednički, ključni problem, a to je dramatična disproporcija između naših želja o tome kako bismo mi htjeli da sustav funkcionira, potrebe građana koje su velike i u obrazovnom i u zdravstvenom sustavu, potrebama društva: govorimo o društvu znanja, govorimo o društvu socijalne pravde u kojima je zdravstvena skrb jedan od važnih elemenata. Dakle, disproporcija tih naših želja i ambicija i raspoloživih financijskih sredstava u oba resora. Mi, na žalost, i uz sve proklamacije o društvu znanja i o društvu zdravlja imamo tu veliku rupu, posebice u zdravstvu je ona već i pomalo dramatična, a moram reći i u obrazovanju, posebno visokom", objasnio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio revanšizam

Predsjednik ne smatra da su smjene ministara revanšizam, a odbacuje i teze koje su se pojavile da je ministar Jovanović bio kolateralna žrtva.

"Ne, ovdje teško čovjek može govoriti o revanšizmu. Također znamo da je dosadašnji ministar Jovanović bio jedan od onih koji su jako bili na strani premijera Milanovića u ovim unutarstranačkim sukobima", rekao je Josipović koji dodaje: "Ne bih rekao da je Jovanović kolateralna žrtva, mislim da je doista riječ o procjeni da u ta dva resora postoje teški problemi, da do sada nije bilo pravog odgovora unatoč trudu koji je ulagan. A nije ih bilo, upravo iz disproporcije, i čini mi se da Ministarstva nisu imala odgovor upravo na tu činjenicu", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun Ureda ograničen, Josipović ne ide u Brazil

Predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se i na sutrašnji početak Svjetskog prvenstva u Brazilu te otkrio da se na odlazak nije odlučio jer s jedne strane ima jako puno obaveza, a s druge je, kaže razmišljao, treba li u ovim okolnostima poplava, krize, štednje potrošiti toliko novca.

"I proračun mog ureda je ograničen", poručio je između ostalog Josipović koji je na pitanje je li onda premijer trebao razmisliti o svom odlasku u Brazil ustvrdio: vjerojatno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne mislim da je učinio neko nedjelo time što odlazi i dapače, bit će sasvim sigurno podrška našim igračima kojima želim puno uspjeha".

Stvar vlastitog odabira i vlastite logike

Upitan da konkretizira - bi li bilo bolje da je premijer ostao u Hrvatskoj ili otputovao u Brazil, Josipović je odgovorio: "Kažem vam, to je stvar vlastitog odabira i vlastite logike. Rekao sam vam što je moja logika, a zasigurno se može razmišljati i na način: hajde otići ću tamo i predstavljat ću državu, dat ću podršku igračima i razgovarat ću sa svim ljudima koji su tamo. To je zaista trenutak vlastitog afiniteta i odabira", ustvrdio je predsjednik koji je za prognozu sutrašnje utakmice izjavio : Nema nijedne utakmice koju je naša reprezentacija igrala, a da ja nisam rekao da će biti 3:0".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo