'Odi si u svoju Bosnu i jedi si svoju sirotinjsku kalju'

Otac dječaka koji pohađa šesti razred OŠ 'Ksaver Šandor Đalski' u Donjoj Zelini ispisat će sina iz te škole jer ga, kaže, vršnjaci zlostavljaju samo zato što dolazi iz BiH.

23.11.2011.
11:30
VOYO logo

Otac G. Ž. svoje je optužbe o ponašanju djelatnika i djece spomenute škole opisao u pismu koje je prošlog tjedna poslao na adrese Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ureda pravobraniteljice za djecu.

"Preselit ću svog 12-godišnjaka u drugu školu jer ne vidim način kako da spasim svoje dijete višemjesečne torture, vrijeđanja, ponižavanja, pa čak i fizičkog nasilja od strane njegovih vršnjaka i starijih učenika. Nastavit će se školovati u drugoj školi jer ova ne poduzima ništa da se nasilje zaustavi, a ja i supruga bojimo se za psihičko i fizičko zdravlje svog djeteta", piše u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlostavljaju ga zato što je iz Bosne

Otac tvrdi da se njegov sin suočio s diskriminacijom i govorom mržnje samo zato što je podrijetlom iz susjedne Bosne i Hercegovine, piše Novi list. Svakodnevno vrijeđanje počelo je, kaže, već u školskom autobusu, gdje su dječaku počeli psovati "majku bosansku" i nazivati ga četnikom i drugim pogrdnim imenima.

"Odi si u svoju Bosnu i jedi si svoju sirotinjsku kalju", jedna je od izjava koje je dječak bio prisiljen slušati. Tvrdi da u školi na ta šikaniranja ne reagiraju, iako je o svemu obavijestio i ravnateljicu i školsku psihologinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mojeg su sina više puta nepravedno optužili za nepodopštine koje uopće nije napravio. Dok mene zovu iz škole za svaku sitnicu, kad su mog dječaka školski kolege izgrizli po nogama, nisu ga odveli ni liječniku... Posjetio sam školsku psihologinju i dvadeset minuta slušao kritike na račun svog sina, kojega, kako nam je rečeno, 'treba stisnuti'", priča G. Ž., koji priznaje kako njegov sin nije uzornog ponašanja, nego je prilično živo dijete. No, time sigurno nije zaslužio da ga zlostavljaju, psuju, tuku...

U školu stiže inspekcija

Ministarstvo obrazovanja tragom ovog pisma poslalo je inspekciju u školu u Donjoj Zelini. Ravnateljica Branka Dananić tvrdi da je škola poduzela sve mjere koje su joj na raspolaganju, angažirali su stručno-pedagošku službu škole te su kontaktirali centar za socijalnu skrb i policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo