OGLASIO SE MVEP / Hrvatska reagirala na protjerivanje diplomata iz Moskve: 'Nije legitimno. Razmotrit ćemo daljnje korake'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U svom odgovoru Kremlju, MVEP navodi kako 'Hrvatska nastavlja voditi principijelnu politiku poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije'

27.5.2022.
17:46
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Moskva danas proglasila pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Rusiji nepoželjnim osobama, oglasilo se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, čiju reakciju prenosimo u cijelosti:

“Danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije veleposlaniku RH uručena diplomatska nota kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZLOZI SU, KAŽU, JASNI /

Putin protjeruje petero diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi! Proglašeni 'personama non grata': Procurila imena

Image
RAZLOZI SU, KAŽU, JASNI /

Putin protjeruje petero diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi! Proglašeni 'personama non grata': Procurila imena

MVEP naglašava da ova odluka nema legitimnu osnovu budući da je riječ o djelatnicima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima te budući da je broj djelatnika Veleposlanstva RH trenutno u okvirima pariteta s brojem djelatnika Veleposlanstva RF u Republici Hrvatskoj. Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke.

Hrvatska nastavlja zajedno sa svojim partnerima voditi principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini", naveli su iz MVEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na protjerivanje ruskih diplomata

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo kako je "kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski veleposlanik) Tomislav Car primio notu kojom se pet zaposlenika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašava ‘personama non grata’.”

Uz to, veleposlaniku Caru izražen je “snažni prosvjed zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanja vojne pomoći hrvatske strane neonacističkom kijevskom režimu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je 11. travnja objavila da je protjerala 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz Ruskog veleposlanstva u Zagrebu, podsjeća N1. Ruska Federacija je dan kasnije uputila prosvjednu notu te najavila mjere odmazde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo