ODGOĐENA OBJAVA NALAZA REVIZIJE, U ZADNJI TREN POSLANA JE NA DORADU: / Razlog je 'ton izvješća' koje je trebalo biti predstavljeno javnosti?

Image
Foto: PIXSELL

Odgođen je nalaz revizije Agrokorovog poslovanja koji je bio najavljen za sutra poslijepodne.

28.9.2017.
18:55
PIXSELL
VOYO logo

N1 javlja, pozivajući se na dva nezavisna izvora, da se nalaz revizorske kuće PriceWaterhouseCoupers odgađa. Trebao je biti objavljen sutra u 15 sati. Navodi se da nalaz revizije neće biti predstavljen zbog kompleksnosti i velikog obujma posla, no N1 piše i da je izvješće poslano 'na doradu' zbog njegovog tona. Više medija objavilo je da je objava revizorskih izvješća odgođena za tjedan dana.

Revidirani financijski izvještaji do kraja sljedećeg tjedna

Iz Agrokora su u četvrtak izvijestili da ni koncern ni PricewaterhouseCoopers (PwC) još nisu završili složeni zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja grupe te očekuju da će oni biti objavljeni do kraja idućega tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim putem obavještavmo da Agrokor i PwC nisu još, svaki u svom dijelu, završili složen zadatak pripreme i revizije konsolidiranih fianncijskih izvještaja Agrokor grupe, koja se sastoji od više od 40 kompanija u nekoliko država. Agrokor očekuje da će objaviti revidirane konsolidirane financijske izvještaje do kraja sljedećega tjedna", objavljeno je iz Agrokora.

Prije iznenadne odgode, očekivalo se da će revidirana izvješća biti objavljena u petak poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su ranije ovoga tjedna špekulirali da je gubitak koncerna za 2016. godine dosegnuo 15 milijardi kuna.

U svibnju je izvanredna uprava, pak, objavila da su dugovi koncerna premašili 40 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću trebalo biti objavljeno da je Todorić precijenio vrijednost Agrokora

Podsjetimo, Nacional je objavio kako u završnom revizorskom izvještaju stoji da je Ivica Todorić lažirao vrijednost Agrokora i precijenio ga za dvije milijarde eura.

U sukusu izvješća koje je trebalo biti objavljeno sutra trebalo se naći da je Todorić lažirao poslovne knjige i pogrešno predstavljao vrijednost Agrokora, što je dovelo u zabludu inozemne kreditore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Todorić bi se stoga uskoro mogao “suočiti s optužbama za najveću sustavnu prijevaru i pljačku u povijesti Hrvatske', tvrdi Nacional i dodaje da bi se pod optužbama mogli naći i neki Todorićevi suradnici.

NAJVEĆA POJEDINAČNA PLJAČKA U POVIJESTI HRVATSKE?: Nacional tvrdi da je Todorić lažirao bilance za čak 2 milijarde eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TODORIĆ OBJAVIO TKO MU JE I KAKO PRIJETIO U SITNE NOĆNE SATE: ‘Neka demantira, ako se usudi. SMS-ovi i mailovi ne mogu se obrisati’

Nakon objave o rezultatima revizije koji bi trebali dokazati da je Todorić precijenio vrijednost Agrokora te tako u zabludu doveo vjerovnike i kreditore, Todorić je objavio novi tekst na blogu, s ciljem da javnosti objasnio kako se rade bilance i financijska izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić na blogu: 'Bilo je manipulacije i zlouporabe računovodstvenih tehnika'

Todorić tvrdi kako nije radio nikakve manipulacije.

'Zbog svih ovih manipulacija želim upozoriti i jasno reći da tako enorman gubitak koji bi bio utvrđen financijskim izvješćima može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave. Milijarde koje se spominju najvećim djelom mogu se odnositi na otpis naših investicija, razvoj i širenje tržišta, širenje kompanije, umanjenje vrijednosti imovine. No, iza svakog tog otpisa stoji uloženi novac za koji se jako dobro zna gdje je, kada i u što uložen. To što se sada pod patronatom izvanredne uprave i faktičkim upravljanjem Knighthead fonda zloupotrebljavaju računovodstvene tehnike vrednovanja imovine ne čudi jer je njihov interes direktno suprotstavljen interesu kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da je, između ostalih, u obavljanju revizije financijskih izvješća Agrokora kao vanjski konzultant angažirana firma SAPIENTIA NOVA, čija je direktorica Mirjana Marinković, bivša zaposlenica CAIB-u u kojemu je bila voditeljica odjela financija, dodatno govori u prilog povezanosti interesne skupine i sukoba interesa onih koji bi navodno trebali dati neovisno mišljenje’, objavio je prije nekoliko dana Todorić.

Image
TODORIĆ O MILIJARDAMA MINUSA NAVODNO OTKRIVENIM U REVIZIJI: /

'Nisam radio nikakve manipulacije, zna se gdje je završio novac'

Image
TODORIĆ O MILIJARDAMA MINUSA NAVODNO OTKRIVENIM U REVIZIJI: /

'Nisam radio nikakve manipulacije, zna se gdje je završio novac'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo