'TRAŽIMO DA SE DRŽAVA UPLETE' / Odgajateljica progovorila o problemima u vrtićima: 'Djeca nemaju jednake uvjete za odrastanje i rast, niti sigurnost'

Nadina kaže kako je rad u vrtiću veseo, živahan, bučan... Vodi grupu djece od tri do šest godina, ali kaže da joj je najteže bilo raditi u jaslicama

24.10.2022.
23:55
VOYO logo

U RTL Direktu gostovala je Nadina Đuretić, odgajateljica u jednom zagrebačkom gradskom vrtiću. Đuretić se u razgovoru osvrnula na nedavni prosvjed te je progovorila o problemima s kojima se susreću odgojitelji.

Nadina kaže kako je rad u vrtiću veseo, živahan, bučan... Vodi grupu djece od tri do šest godina, ali kaže da joj je najteže bilo raditi u jaslicama jer su te grupe prekapacitirane s djecom, a državni pedagoški standard propisuje da ih mora biti oko 10, ali brojke se penju i na više od 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEĆE IĆI I DRUGI PUT!' /

Sindikati najavljuju štrajk i masovne prosvjede: 'Ministar Primorac nas tjera na to. Neka premijer isporuči pravedan rast plaća!'

Image
'NEĆE IĆI I DRUGI PUT!' /

Sindikati najavljuju štrajk i masovne prosvjede: 'Ministar Primorac nas tjera na to. Neka premijer isporuči pravedan rast plaća!'

"Svako dijete kada trebate presvući morate izdvojiti vrijeme, a onda i često morate otići u drugu prostoriju oka je odvojena zidom ili staklom. Za to vrijeme dok se presvlači jedno dijete, drugih 19 su sami u prostoriji. Ne možete otići reagirati. Malci su nehodači, grizu i penju se posvuda. Nedopustivo je da bude samo jedan odgojitelj", rekla je Nadina.

Nemaju jednake uvjete

Rani i predškolski odgoj, kao prva stepenica obrazovanja, je jedini prepušten lokalnoj samoupravi, a svaka lokalna uprava ima svoj budžet i velike su razlike. "Djeca nemaju jednake razlike uvjete za odrastanje i rast, niti sigurnost. Tražimo da se država uplete", kaže Nadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"0vo neće postati bolje. Ovaj problem već postoji četvrt stoljeća i ne postaje bolje i vidljivo je da lokalne samouprave ne mogu same. Nehumano je da im se dodaje taj još jedna teret koji one ne mogu financijski podnijeti. Nema druge opcije da se država uključi. Dosta je i ne može se ovako više", kazala je odgojiteljica Nadina.

Nadina je usporedila Hrvatsku s Njemačkoj u kojoj, kaže, da nisu puno veće plaće, ali su bolji uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jadni smo i nemamo ništa i ne bi smjeli tražiti da roditelji kupuju flomastere i slično. Mnogo odgojiteljica svojim novcem kupuju i prikupljaju materijale za rad. Često se događa da odgojiteljice pokušavaju ispod radara zamoliti roditelje da nam donesu flomastere, olovke...", priznaje Nadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo