institucije ne reagiraju / Traže se dvije odlutale krave: vlasniku u slučaju nezgode prijeti do 50.000 kuna kazne!

Već 10 dana zagorskim bregima lunjaju dvije odbjegle krave - a očajni vlasnik ne zna što da radi. Ne može ih uloviti, za pomoć je pitao policiju, veterinare, komunalce i državu - ali svi mu kažu: krave su vaša briga

20.4.2017.
22:39
VOYO logo

Gospodin Franjo ne zna što je prepalo njegove krave Mojcu i Micu, ali u sred dana su pobjegle kroz električnu ogradu i nestale. To ga je dotuklo.

"11 dana tražim po brdima krave, prošao sam po nemogućim uvjetima i mjestima desetke kilometara. Nađem ih, tražim ih, tu im negdje dam vodu i hranu, u međuvremenu dođe netko drugi i splaši ih i one krenu dalje", prepričava Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posjedu su bile tek nekoliko mjeseci, imale su tri ograđena pašnjaka, sve po pravilima. Noću ne spava jer se boji što bi krave mogle napraviti.

"Najviše se bojimo da netko ne strada. Bi li mogle nauditi one nekome? Da, u svakom trenutku. Evo baš su danas projurile u Orehovici kroz selo, ušle čovjeku u dvorište, srušile žičanu ogradu i prava je sreća kaj nitko nije bio u tom trenu u blizini, pogotovo neko dijete jer se mogla dogoditi prava katastrofa", dodaje Franjo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorište u koje su utrčale jutros pronašli smo 20 kilometara dalje od njihovog pašnjaka.

Svaka krava ima 600 kila, snažne su i velike. Franjo je tražio i pomoć institucija, ali svima kojima se obratio - od lokalnih veterinara, uprave za veterinarstvo, inspekcije, ministarstva poljoprivrede - svi su mu rekli da životinje nisu njihova nadležnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju sam dobio odgovor od gospodina Vujića iz ministarstva poljoprivrede da sam ja sam kriv što su mi životinje pobjegle i da ih vratim kako god znam", kaže Franjo.

Ministarstvo bi, kaže, trebalo poslati pomoć, ali nitko nije došao niti u inspekciju. Spreman je platiti i troškove usmrćivanja životinja, ako je to jedini način. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su nama iz ministarstva poljoprivrede odgovorili da vlasnik može životinju usmrtiti ako predstavlja opasnost, gospodin Celjak nam je rekao da su njemu poručili da to ne smije učiniti. Uostalom, objasnio je da to ni ne bi mogao učiniti jer nema oružje, a i ne može im se približiti bliže od 20 metara.

"Moja obitelj je potresena, kćer mi ima malu bebu i to je strahovito pogađa, žena je tlakaš, srčani bolesnik i mislim, bolje da ne pričam o tome, leži doma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se neće vratiti, to mu je jasno, ali gospodin Franjo više ne zna što da radi i moli pomoć. Jer ako Mica i Mojca nekome zaista naude, to će čitavu obitelj – uništiti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo