Odbijamo ZET-u platiti već plaćeno! Ne plaćamo!

28.5.2012.
9:05
VOYO logo

Poruka "Ne plaćam!", koja se ovog jutra pojavila na javnim površinama Zagreba, poziv je na otpor rastu cijena javnih usluga.

Posljednjih godina građani su, kažu iz inicijative, izloženi lavini poskupljenja komunalnih usluga kojima je javni gradski prijevoz samo jedna stavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedavno drastično poskupljenje cijena ZET-a učinilo je uslugu gradskog transporta teško dostupnom većini građana Zagreba. Lokalne vlasti financijske probleme gradskih poduzeća rješavaju pojačanom represijom – poskupljenjima, povećanjem kazni i pojačanim kontrolama. Atmosferi straha pridonosi iritirajuće i prijeteće ponavljanje poruka putem razglasa unutar vozila ZET-a. Oni koji si ne mogu priuštiti kupnju karte, a takvi u hrvatskoj posttranzicijskoj stvarnosti čine većinu, osjećaju se isključeno i kriminalizirano", navodi se u priopćenju.

'Raširena korupcija je uzrok poskupljenja!'

Iz inicijative kažu i da su građani za izgradnju javne infrastrukture desetljećima izdvajali sredstva kroz poreze i prireze. Stoga ističu da se nedavna poskupljenja koja su stupila na snagu ne mogu opravdati samo operativnim troškovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi uzrok poskupljenju treba tražiti u raširenoj korupciji u strukturama gradske uprave, što uključuje i problematiku preskupe javne nabave i slično rasipanje našeg novca. Dok se takvim neprihvatljivim praksama ne stane na kraj, mi koji smo sudjelovali u izgradnji javnog prijevoza imamo pravo odbiti prihvatiti prelamanje nastale krize preko naših leđa. Ako nemamo novca, ne možemo se voziti tramvajem, liječiti u bolnicama, školovati na fakultetima. Nameću nam da nosimo teret krize za koju nismo odgovorni", stoji u priopćenju.

Kako navode, odbijanje plaćanja neizostavan je dio borbe za javni prijevoz kao javno dobro. "Važno je napomenuti da nas, unatoč svemu, kontrolori nemaju pravo niti legitimirati (Zakon o policijskim poslovima i ovlastima, čl. 30. st. 1.), niti zadržavati bilo u vozilu, bilo izvan njega (Kazneni zakon, čl. 124.), a nemaju nas pravo niti zlostavljati, vrijeđati ni ponižavati (Kazneni zakon, čl. 127.)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz inicijative zaključuju: "Podređivanje javnog dobra privatnom interesu prijetnja je svima nama i zato se moramo oduprijeti naplaćivanju i aktivno početi solidarizirati s drugim putnicima. Napad na jednoga u ovom slučaju je napad na sve nas. Odbijamo ponovno platiti već plaćeno. Ne plaćamo!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo