malverzacije / Od zaštićenog dobra do poljoprivrednog zemljišta: Postaje li otočić Zečevo nova party destinacija?

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

U praktički pola godine Zečevu je kategorizacija iz zaštićenog krajobraza promijenjena poljoprivredno zemljište

30.7.2018.
13:05
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Otočić Zečevo, koji se nalazi u neposrednoj blizini Hvara, mjesto je na kojem se događaju malverzacije oko nove katastarske politike lokalnih vlasti i nadležnih institucija koja se odnosi na mijenjanje statusa zaštićenih značajnih krajobraza u poljoprivredna zemljišta.

O slučaju piše Paul Bradbury, engleski novinar koji 11 godina živi na Hvaru. u svom tekstu za Total Croatia News navodi kako je Zečevo još od 1972. godine u statusu zaštićenog područja i u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti kojeg vodi Ministarstvo kulture zaveden je kao značajni krajobraz zbog velike krajobrazne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U praktički pola godine Zečevu je kategorizacija iz zaštićenog krajobraza promijenjena poljoprivredno zemljište. Bradbury piše kako je to postignuto na način da se jedna katastarska čestica na otočiću podijelila u dvije i to u samo osam dana, a pritom piše kako neki strani investitori dozvolu za gradnju na Hvaru čekaju više od 11 godina. 

Općina Jelsa, kojoj Zečevo administrativno pripada, zemljište je ponudila u koncesiju, no ne putem javnog natječaja, nego je jednom od vlasnika kluba Carpe Diem dobio koncesijsko odobrenje koje ne podliježe javnom natječaju već ga na svoju volju mogu izdati lokalne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bradbury piše da je promijenom kategorizacije Zečeva prošireno i otočko pomorsko dobro na tom otoku, obalni pojas koji se po zakonskoj legislativi uzduž obale proteže na potezu od 6 do 12 metara od mora, a taj potez prema uobičajenoj praksi u koncesiju uzimaju hoteli ili restorani.

Na Zečevu je to pomorsko dobro pročireno na 36 metara od mora pa je dobar komad otoka pretvoren u koncesiju za plaže. Sama odluka o pomorskom dobru donosi se na regionalnoj razini i to od tijela koje je prošle godine dodijelilo koncesiju za plažu Zlatni rat u Bolu tvrtki bez zaposlenih što je rezultiralo odustajanjem Zlatka Ževrnje od kandidature za župana Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bradbury je pokušao doći i do načelnika Jelse Nikše Peronje, no on se nije odazvao već je za sutra sazvao sastanak u Vrboskoj kako bi tamošnjim stanovnicima razjasnio situaciju. Anonimna građanska inicijativa “Čiji je Škoj i čiji će biti” po Vrbovskoj je počela lijepiti i letke kojima sugrađane žele osvijestiti da bi Škoj mogao postati privatno party dvorište Carpe Diema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo