Od svih zemalja u regiji Hrvatska je najgora

Agencija Reuters istaknula je kako je hrvatska jedina zemlja na prostoru bivše Jugoslavije koja ne bilježi nikakav rast, već pad.

2.10.2010.
13:34
VOYO logo

Zemlje Zapadnog Balkana polako se izvlače iz recesije i mogu se razvijati brže nego zemlje Zapadne Europe, ali samo ako provedu reforme i odbace svoje komunističko naslijeđe, izvijestila je agencija Reuters pozivajući se na mišljenja nekoliko analitičara s područja bivše Jugoslavije, piše Business.hr

Pišući o gospodarskom oporavku ovdašnje regije, Reuters je izvijestio kako je BDP Srbije, navjeće zemlje u regiji, porastao u drugom kvartalu ove godine, te kako Bosna Hercegovina zajedno s Makedonijom također očekuju rast. Siromašne zemlje poput Albanije i Kosova očekuju rast veći od ostalih zemalja u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je pritom jedina zemlja koja se u članku spominje kao ona koja ne bilježi nikakav rast. Dapače, bilježi pad. Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju ove godine bio realno manji za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Reuters piše kako analitičari predviđaju da bi Hrvatska i Crna Gora mogle nastaviti bilježiti negativan trend kada je gospodarski oporavak u pitanju, dok bi ostale zemlje, sa Srbijom na čelu, trebale rasti barem 1 posto. Još veći rast predviđa im se za 2011. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku se navodi i kako Hrvatsku iduće godine očekuju izbori, pa je malo vjerojatno da će ikakve značajnije reforme provesti do 2012. godine.

Prethodni članci:

arti-201010010445006 arti-201004290616006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo