SIMBOL JEDNOG PROPADANJA / Od Sandera, Bandića, Milinovića do Plenkovića: Hoćemo li ikada vidjeti bolnicu u Blatu u njenom punom sjaju?

Od socijalizma do sada - betonskog kostura na ulazu u Zagreb svako malo političari se sjete. Pa jesmo li ovaj put bliže rješenju?

9.10.2022.
20:30
VOYO logo

Tomislav Tomašević je posljednji u redu doslovno svih zagrebačkih gradonačelnika koji najavljuje - bolnica u Blatu bit će izgrađena.

"U ponedjeljak smo imali sastanak s min zdravstva da se proda zemljište gradsko za nacionalnu dječju bolnicu i da se konačno može realizirati taj projekt", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ok, prvi put do sada čujemo da Zagreb ne želi komad kolača nego sve predaje u ruke državi.

"Država bi onda sa EU novcima počela graditi nacionalnu dječju bolnicu za cijelu Hrvatsku", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku usklađuju imovinsko pravna pitanja kako bi što prije prebacili zemljište iz ruku grada u ruke države. Pa dobiju li sve dozvole na vrijeme gradnja konačno kreće 2024. godine.

Image
KINEZI ZAINTERESIRANI ZA GRADNJU /

Kujundžić: 'Sindikalni pregovori su važni, ali važnija je nova sveučilišna bolnica'

Image
KINEZI ZAINTERESIRANI ZA GRADNJU /

Kujundžić: 'Sindikalni pregovori su važni, ali važnija je nova sveučilišna bolnica'

Iako izgleda kao najava, dio ovoga smo već znali, jer da je na tom sastanku dogovoreno nešto konkretno, ministar Vili Beroš bi sigurno već najavio, ponosan na to što će se upisati u povijest kao onaj koji je riješio problem star 35 godina. Umjesto toga šalje dopis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"300 milijuna eura za dvije faze gradnje planiramo osigurati kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost", navodi se u dopisu.

Kostur od betona i željeza na ulazu u Zagreb još uvijek stoji kao simbol izigranog povjerenja građana i bacanja njihovog novca. Oko bolnice se ništa nije promijenilo od 1990. kada je stala gradnja. A novu su najavljivali redom - Marina Matulović Dropulić i Željko Reiner, pa je povjerenstvo osnovao Andrija Hebrang, pa su opet potpisali Sanader i Bandić, zatim preuzima Darko Milinović, sve završno s ugovorom Bandića i Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon hrpe žalbi Studija izvodljivosti je konačno završena lani. Malo prije nego li je drugi projekt dječje bolnice - onaj na Srebrnjaku propao. Gradski zastupnik Trpimir Goluža zbog toga proziva gradonačelnika jer Blato želi a Srebrnjak nije htio.

"Uspio je ubiti već gotov projekt EU za izgradnju translacijskog centra na Srebrnjaku za koji je Hrvatskoj već doznačeno bilo 432 milijuna kuna", kazao je Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Klaićeve Goran Roić nada se da istu sudbinu neće imati Blato jer je prva faza upravo - Nacionalna dječja bolnica.

"Moramo raditi stadione i dvorane, ali ako ne uložimo u djecu, infrastrukturu koja je neophodna za zdravlje djece neće imati tko igrati na tim stadionima i dvoranama", kazao je Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rado bih završila rečenicom - nadamo se da slike derutne bolnice u Blatu nećete gledati, međutim - malo teško za povjerovati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo