OGLAS

POPULARNA DESTINACIJA / Od početka invazije na Ukrajinu, u Hrvatsku je došlo više Rusa nego ukrajinskih izbjeglica

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Rusi, osim onih koji su na crnoj listi i pod sankcijama EU, mogu normalno putovati diljem Unije

12.8.2022.
10:11
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Od početka rata u Ukrajini koji je inicirala Moskva, u Hrvatskoj je boravilo gotovo 50 tisuća ruskih državljana a i sada, prema izračunima, kod nas boravi njih više od 7000, piše u petak Večernji list.

Broj ruskih državljana nešto je niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali dolasci ne samo da nisu stali već su i relativno brojni. U sjeni rata u Ukrajini, ostao je velik broj ruskih turista koji, manje-više, nastavljaju normalan život, uz brojna putovanja, turistička i privatna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, ovoliki broj Rusa u Hrvatskoj pokazuje još nešto – unatoč tomu što službena Moskva proglašava Hrvatsku neprijateljskom državom, "obični" Rusi za to malo mare i dolaze. U tome im, očito, tek malo smeta to što nema letova iz Rusije ni u jedno odredište u EU pa dolaze zrakoplovima ili preko Srbije ili Turske. Moglo bi se reći i da je u Hrvatsku od početka ruske agresije na Ukrajinu došlo više Rusa nego ukrajinskih izbjeglica, kojih je oko 20.000. 

Image
'VELIKI RIZICI' /

Panika zbog dima iz nuklearke koju su okupirali Rusi, radnici očajni: 'Otimaju ljude. Hrane jedva da ima'

Image
'VELIKI RIZICI' /

Panika zbog dima iz nuklearke koju su okupirali Rusi, radnici očajni: 'Otimaju ljude. Hrane jedva da ima'

Treba naglasiti da Rusi – osim onih koji su na crnoj listi i koji su pod sankcijama EU – mogu normalno putovati diljem Unije, turistički ili zbog nekog drugog razloga, i koristiti svoju imovinu koju imaju i u Hrvatskoj. Potrebna im je valjana viza koju izdaju sve EU države, pa tako i hrvatski konzulat u Rusiji, što su potvrdili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Hrvatska, iako u manjem broju, ostala destinacija na koju dolaze Rusi, tako su njihova turistička odredišta i u drugim EU zemljama. Kako se doznaje, pitanje o ruskim vizama i turističkim posjetima bit će tema sastanka ministara vanjskih poslova krajem ovog mjeseca u Češkoj, državi koja predsjeda Vijećem EU, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo