Od nove godine niže trošarine

Tehnički rebalans proračuna, promjene u poreznom ali i sustavu trošarina samo su neke od promjena, a mnoge će razveseliti niže trošarine na automobile i ostala luksuzna dobra.

24.10.2012.
18:35
VOYO logo

''Rebalans proračuna da, ali samo tehnički, što znači da se neće mijenjati okvir već će se unutar proračuna ostvarenim uštedama pokriti dodatna sredstva za brodogradnju, neke sporove države i određena prekoračenja'', objasnio je ministar financija Slavko Linić.

Niža cijena luksuza kako bismo se mogli natjecati na eurotržištu - logika je kojom se vodi ministar financija kada predlaže primjenu novog sustava trošarina s prvim danom 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka trošarina koja u Hrvatskoj poskupljuje proizvod znači da ćemo izgubiti PDV jer će se otići u susjedni grad, kupiti i bez problema donijeti u Hrvatsku jer više nema carine niti barijera", naglasio je Linić.

A među luksuznima dobrima, najpopularniji su limeni ljubimci. Trošarina će se primjenom novog sustava, izračunavati na temelju vrijednosti i emisiji CO2, objašnjava Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što znači, jači automobili imaju veću emisiju, platit će veću trošarinu, stari automobili imaju veću emisiju, platit će veću", pojasnio je ministar financija.

U idućoj godini čekaju nas brojne izmjene Zakona i propisa, a među njima svakako značajne promjene su u porezu na imovinu kojima Linić planira riješiti teret zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav oporezivanja polako okrenuti prema bogatijima, prema onima koji imovinu koriste za promet, a ne za proizvodnju, a zdravstvo se treba prebaciti na financiranje putem imovine jer su naš najveći problem prevelika ulaganja u nekretnine, a vrlo malo u tehnologiju", naglasio je Linić.

Bitne promjene i u PDV-u. Početna stopa pet posto, međustopa deset, a najviša ostaje 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa PDV-a u turizmu, neovisno je li riječ o smještaju, hrani ili ugostiteljskim uslugama smanjit će se na 10 posto.

Dodamo li ovim najavama i ministrove optimistične procjene rasta od 1,7 posto i deficita koji neće premašiti deset milijardi kuna, čeka nas dobra 2013. godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo