NA OVE STVARI TREBA PAZITI... / Oprez! Od danas vrijede nova pravila na cestama, a kazne su paprene!

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIYSELL

Odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika

15.11.2023.
7:51
Hrvoje Jelavic/PIYSELL
VOYO logo

Od ove srijede je u Hrvatskoj obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta. Obveza traje od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Uređeno je to novom Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 121/2020).

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim pneumaticima ili zimske pneumatike (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zimska oprema /

Jesu li lanci obavezna zimska oprema?

Image
Zimska oprema /

Jesu li lanci obavezna zimska oprema?

Novčana kazna

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19) zimski uvjeti podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 132,72 eura (1000 kn).

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice. Novčanom kaznom u iznosu od 390 do 920 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje tri negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi puta, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Zimska oprema u europskim zemljama

U mnogim državama Europe zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod je drugih, obavezna zimska oprema kad su na snazi zimski uvjeti na cestama, odnosno kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili kad je poledica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini europskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku. Tablicu s informacijama o zimskoj opremi u Europi možete pogledati na stranicama HAK-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Zimske gume skuplje i do 20 posto! Istražili smo isplati li se ići po nove u Sloveniju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo