NAJAVIO MINISTAR DABRO /

Cijene veterinarskih usluga od 1. studenoga skaču. Prof. Džaja: 'To je struka koja najčešće počini suicid'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Mentalno stanje veterinara nije dobro. Stres i 'burn-out' uzimaju danak, a mladi bježe iz struke, rečeno je na Hrvatskom veterinarskom kongresu

24.10.2024.
22:05
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro najavio je u četvrtak da će od 1. studenoga rasti cijene veterinarskih usluga, za što je u državnom proračunu osigurano 8,5 milijuna eura.

Dabro je u Srebrenom, u Župi dubrovačkoj, sudjelovao na otvaranju 7. Hrvatskog veterinarskog kongresa, na kojem su glavne teme budućnost hrvatskog veterinarstva, cijene usluga i prosječna plaća, mentalno zdravlje veterinara te antimokribna rezistencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kongresu sudjeluje oko 500 doktora veterinarske medicine iz Hrvatske, država regije i Europske unije.

„Nova mjera bit će i stipendije ministarstva za doktore veterine. Veterinari su važni ne samo zbog dobrobiti životinja, već i zdravlja ljudi i kontrole hrane. Nastojat ćemo ih financijski pratiti, a posebno motivirati mlade ljude za veterinu”, rekao je Dabro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostaje kadrova na otocima, dalmatinskom zaleđu i u Slavoniji

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak osvrnuo se na mentalno zdravlje veterinara, koji zbog stresa u poslu pod pritiskom doživljavaju 'burn-out' sindrom.

„Zbog toga su često prisiljeni mijenjati radno mjesto ili struku. Uz to, nedostaje kadrova na otocima, dalmatinskom zaleđu i u Slavoniji. Nema interesa mladih za rad u ruralnom području niti bi radili s farmerskim životinjama. Većinom ih zanima rad s malim životinjama i kućnim ljubimcima, a nešto je veći interes za rad u javnom zdravstvu i sigurnosti hrane”, rekao je Zemljak, a kao poticaj mladim veterinarima istaknuo je povećanje plaća.

Image
SVE POSKUPJELO /

Svi Sveti su sve bliže, a cijene još veće nego lani. Donosimo koliko ćete platiti lampione u blizini groblja

Image
SVE POSKUPJELO /

Svi Sveti su sve bliže, a cijene još veće nego lani. Donosimo koliko ćete platiti lampione u blizini groblja

„S Ministarstvom poljoprivrede i Državnim inspektoratom nastojimo dogovoriti što bolje uvjete i cijene usluga koje se provode za državu na terenu. Mislim da imamo dobre argumente, jer se taj problem javlja u cijeloj Europi”, poručio je Zemljak.

Profesija u krizi

Nagradu za životno djelo na otvaranju kongresa dobio je prof. dr. sc. Petar Džaja sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Veterinarski posao je težak, ali i human. Naša profesija je u svim trenucima odgovorila na sve izazove, od Domovinskog rata do potresa i poplava, ali danas proživljava teške trenutke. Imam dojam kao da nikad nije bilo teže. Naše selo umire i stari, a mladi više nisu zainteresirani za uzgoj životinja. Ali i životinje su izgubile vrijednost. Dok to ne popravimo, ne možemo očekivati boljitak”, rekao je Džaja.

„U malim praksama ima posla, ali tamo nastaju i problemi. Vlasnici su preosjetljivi i često tuže veterinare, koji doživljavaju stres. To je struka koja najčešće počini suicid. Čak četiri puta češće od ostalih medicinskih struka”, istaknuo je Džaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni znanstveno-stručni skup 7. Hrvatski veterinarski kongres organizirali su Hrvatska veterinarska komora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski veterinarski institut.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto kad pomiješamo brašno, vodu, sol i kvasac dobijemo visoke cijene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo