VAŽNO ZA VOZAČE /

Tomašević u Zagreb uvodi blokove parkiranja: Provjerite na karti u kojem ste vi i što to znači

Image
Foto: Grad Zagreb

Prijedlog zaključka je upućen na javno savjetovanje, a cijene parkiranja i povčaštene parkirališne karte te svih komercijalnih karata ostaju nepromijenjene

11.7.2024.
15:36
Grad Zagreb
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je treću mjeru koja će povećati broj raspoloživih parkirnih mjesta u širem centru grada za stanare uvođenjem parkirališnih blokova za povlaštene parkirališne karte (PPK). Kako kažu iz Grada, očekuje se da nova mjera, s ciljem unaprjeđenja sustava parkiranja i pravednije raspodjele parkirnih mjesta, stupi na snagu 1. rujna ove godine. Prijedlog zaključka je upućen na javno savjetovanje, a cijene parkiranja i PPK te svih komercijalnih karata ostaju nepromijenjene, tj. nikome ne poskupljuje parkiranje.

Image
Foto: Grad Zagreb

Manjak parkirališnih mjesta za stanare dugogodišnji je problem u Zagrebu. Za parkiranje stanara na javnim parkirališnim mjestima postoji PPK koju mogu kupiti isključivo građani koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište unutar prve, druge ili treće parkirališne zone odnosno u širem središtu grada. Cijene PPK su znatno niže u odnosu na komercijalne parkirališne karte kako bi stanari koji žive u zoni naplate mogli parkirati po povlaštenoj cijeni u blizini svog mjesta stanovanja pa je zato PPK za prvu zonu 13,30 eura mjesečno, za drugu zonu 5,30 eura mjesečno, a za treću zonu 3,30 eura mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijedlogom koji smo upravo stavili u javno savjetovanje to želimo promijeniti, na način da PPK vrijede samo u blizini mjesta stanovanja tj. u parkirališnim blokovima prosječnog promjera od nešto manje od jednog kilometra. To i jest početna svrha povlaštene parkirne karte", istaknuo je gradonačelnik.

Image
Foto: Grad Zagreb

Građani i zainteresirane strane mogu dostaviti svoje komentare ili prijedloge do 9. kolovoza 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb uveo je do sada dvije mjere s ciljem povećanja broja parkirnih mjesta za stanare u centru grada. Prva mjera je revizija korištenja svih rezerviranih parkirnih mjesta za ustanove, udruge, stranke i tvrtke, a druga ograničenje na maksimalno tri parkirna mjesta kod zahtjeva za terase ugostiteljskih objekata uz izjednačavanje s cijenom rezerviranog parkirnog mjesta, što je zaustavilo trend povećanja terasa nauštrb parkirnih mjesta koja nedostaju za stanare centra, priopćili su iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo