UVJETI POSTAJU SVE LOŠIJI / Očekuje se novi veliki val izbjeglica: stižu sve bolesniji, šatori kampa u Opatovcu puni

Više od 150 tisuća izbjeglica dosad je ušlo u Hrvatsku na putu prema Zapadu. Šatori kampa u Opatovcu su i u ovim trenucima puni puncati, a s dolaskom hladnijih dana, uz svu pomoć koja im se pruža, uvjeti postaju sve lošiji

10.10.2015.
18:42
VOYO logo

Težak put prema boljem životu za izbjeglice svakog je dana sve teži. A na putu je i tisuće trudnica i djece.

"Djeca dolaze u teškom stanju, pate od respirstornih bolesti, često imaju kožne bolesti. Često i svrab koji se pojavio među njima na putovanju", izjavila je Đurđica Ivković, programska voditeljica UNICEF-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je gostujući u RTL-u Danas da "epidemiološke službe nisu zabilježile nijedno stanje koje bi se smatralo epidemijom, kao ni svrab". 

Na mukama su i volonteri, vojska i policija. Tijekom prošle hladne noći podijeljeno je 13 tisuća deka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ostojić poručio predsjednici /

'Ja ne idem po Mađarskoj i ne grlim se s vojvodama kao neki i onda dijelim lekcije'

Image
ostojić poručio predsjednici /

'Ja ne idem po Mađarskoj i ne grlim se s vojvodama kao neki i onda dijelim lekcije'

Na mukama su i volonteri, vojska i policija. Tijekom prošle hladne noći - podijeljeno je 13 tisuća deka!

"Zbog tolikog priljeva ljudi nisu svi mogli stati u šatore. Velik dio njih spavao je na ceradama ispred šatora uz deke koje smo dijelili. Bilo je jako hladno", ispričala je Jelena Miloš iz inicijative Dobrodošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najranjivije skupine osigurani su grijani kontejneri, no uz toliko ljudi, ministar obrane priznaje - organizacija je teška. 

"Šatori su bili full puni. Tako da je ponekad i teško sa tim skupinama. To posebno i Ranko zna, kad dođu s prostora Afganistana oni su malo i kruti i grubi prema drugima", izjavio je Ante Kotromanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prema Hrvatima Afganistanci su puni lijepih riječi. "Cijenim sve što su nam ovdje dali, sretan sam zbog pomoći ovih ljudi, vojske, građana", rekao je Joel

Iza podneva brojka izbjeglica koja je ušla u Hrvatsku premašila je 150 tisuća. I velika većina već za nekoliko sati završi na putu prema Mađarskoj. Sudeći po izjavama susjeda intenzitet ne slabi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno u prihvatnom kampu u Preševu nema više od 500 ljudi, ali sada je došla jedna veća grupa od 1000 do 1200 ljudi, a u toku dana očekujemo od 6 do 7 tisuća", izjavio je srpski ministar rada Aleksandar Vulin.

Srpski ministar dodaje da se sve izbjeglice i pregledaju i nahrane i registriraju, što, kaže, u okruženju radi samo Srbija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ja znam dolje je situacija vrlo kaotična, prema tome neću ulaziti u taj dio, ali znam sigurno da svaka poruka koja dođe o tome da će se neka granica zatvoriti ili slično - dovodi do pojačanog priljeva", rekao je ministar Ranko Ostojić

A na svom putu prema Zapadu 17-godišnja Sirijka prije nekoliko dana rodila je u Zagrebu. Trudove je dobila u vlaku iz Opatovca na putu prema Sloveniji. Odmah joj je donirana psoebna nosiljka za bebu jer na put za Njemačku kreću već za koji dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo