Očajni otac ne posustaje u borbi za bolesnu kćerkicu

29.1.2010.
11:44
VOYO logo

Franjo Kardaš započeo je štrajk glađu 30. studenog, nakon što već godinu dana različite sudske i socijalne ustanove odbijaju njemu ili njegovoj supruzi priznati status njegovatelja kćeri Monike, koja boluje od čak triju kroničnih bolesti: dijabetesa, celijakije i upale štitnjače.

"Pravna borba traje već godinu dana. Prvo objašnjenje od Centra za socijalnu skrb Petrinja bilo je da su nastale privremene promjene u zdravstvenom stanju, a ponovno vještačenje su zapisali za 2019.", kaže gospodin Kardaš i pojašnjava da "privremene promjene u zdravstvenom stanju" Centru znače da je dijabetes privremeno stanje koje se može izliječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kasnije su priznali da je to trajna bolest, ali da moje dijete ne podliježe zakonu jer nije u kolicima i ne hrani se na sondu... iako zakon priznaje status njegovatelja jednom od roditelja zbog specifične medicinske njege", objašnjava i kao primjer diskriminacije navodi slučaj gospođe iz Pule kojoj je status njegovatelja odobren za dijete koje boluje "samo" od dijabetesa. Inače, supružnici Kardaš su svoju kćer doveli iz bolnice nakon 21 dan, nakon što su prošli edukaciju o specifičnoj njezi za njene bolesti.

"Ministar Darko Milinović nije se još oglasio o ovom slučaju iako mu je jasno dano do znanja da su prekršena prava djeteta", kaže Kardaš. Pomoć su ponudili SDP-ovac Ranko Ostojić i ministar Božidar Kalmeta, koji je obećao da će u ponedjeljak Kardašev slučaj spomenuti u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravstveno mi nije lako, postoje problemi, ali dobro je. To što je teško zadržat ću za sebe, imam cilj i pomagača pred kojeg ćemo svi doći, i pred kojim će sve biti crno na bijelo, po zaslugama", kaže ovaj hrabri čovjek o fizičkom naporu koji poduzima.

Ovo jutro društvo pred Ustavnim sudom pravio mu je mladić čiji su roditelji prolazili iste birokratske zavrzlame kako bi dobili priznanje invalidnosti za svoje dijete, a koji je za potporu donio termosicu čaja. Inače, na Facebooku postoji i grupa potpore koja već broji 9.319 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo