'KONZULTACIJE ZAKAŠNJELE' / Oporba traži sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog obuke ukrajinskih vojnika

Image
Foto: Shutterstock

Tjedan dana prije glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM a ni nakon konzultacija još uvijek nije razvidno hoće li vladajući uspjeti pridobiti oporbu za dvotrećinsku većinu, koja kao nultu točku za izlazak iz 'ustavne krize' traži sazivanje sjednice VNS-a

8.12.2022.
14:39
Shutterstock
VOYO logo

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kazao je da njegova stranka "nedvosmisleno i snažno podržava borbu ukrajinskog naroda za suverenitet i slobodu, da se u cijelosti i bez ikakvih ograda pridružujemo svakoj podršci ukrajinskom narodu, bila ona politička, humanitarna, pa i vojna”. Od predsjednika Vlade na konferenciji za novinare zatražio je da predsjedniku Republike pošalje zahtjev za suglasnost.

Franko Vidović ocijenio je da se "očito nalazimo o ustavnoj krizi”. Kao rješenje za izlazak iz nje vidi sazivanje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za obranu i napominje da ne razumije zbog čega premijer to tvrdoglavo odbija i inzistira na svom stavu. Njegova odgovornost nije njegov stav, njegova odgovornost je međunarodni ugled i politika Republike Hrvatske, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Hajduković osvrnuo se na dopis predsjednice njihova Kluba Ivane Posavec Krivec Ustavnom sudu od kojeg je zatražila mišljenje je li procedura donošenja odluke o misiji u skladu s Ustavom, rekavši da se ne može dogoditi da na ovako prvorazrednom pitanju, koji je podijelio Hrvatsku, i očito Sabor, dođe do podjele, a Ustavni sud šuti.

"Ustavni suci su birani da budu čuvari Ustava, i ako postoje neke dvojbe oko ustavnosti, mislim da nemaju pravo šutjeti”, istaknuo je Hajduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
milanović odbija suglasnost /

Banožić: 'Uvjeren sam da će Sabor podržati obuku ukrajinskih vojnika'

Image
milanović odbija suglasnost /

Banožić: 'Uvjeren sam da će Sabor podržati obuku ukrajinskih vojnika'

Grbin i Benčić: Obuka samo u neborbenom sektoru

Peđa Grbin (SDP) i Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) obavili su u četvrtak još jedan krug konzultacija s predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačićem u vezi obuke ukrajinskih vojnika, nakon čega su objavili da ostaju na istim pozicijama.

Traže, kazala je Benčić, da Hrvatska ostane solidarna s Ukrajinom, ali da ponudi isključivo obuku i trening u neborbenim aktivnostima. To se tiče pomoći i treninga u procesu razminiranja, osiguranja oslobođenih teritorija, saniteta te detektiranja i osiguranja dokaza o ratnim zločinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su aktivnosti u kojima Hrvatska ima možda i najznačajniji kapacitet u EU zbog našeg ratnog iskustva. Te su aktivnosti u skladu s našom ekonomskom i vojnom moći koja sigurno nije kao one koje imaju druge države članice", naglasila je .

Ističe kako neborbene djelatnosti rješavaju i dio pravnih prijepora, posebno oko Ugovora o EU te su u skladu vrijednosti koje ZLB zastupa. "Našim prijedlogom rješavaju se i dubioze između predsjednika i premijera", istaknula je, dodavši da bi nulta točka u ovoj proceduri trebalo biti sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultacije su zakašnjele, bilo je i pritisaka

Grbin ocjenjuje da su konzultacije debelo zakašnjele, jer se ta odluka na tijelima EU počela razmatrati krajem kolovoza, a vladajući do sredine studenoga nisu smatrali potrebnim razgovarati ni s oporbom ni s predsjednikom Republike koji po Ustavu daje suglasnost na ovakve odluke.

I on poručuje kako misija obuke može biti samo u neborbenom sektoru, u skladu sa zaključkom koji su uputili ali da nulta točka za bilo kakve daljnje razgovore mora biti sazivanje sjednice VNS-a. "To je obrana hrvatskog pravnog poretka, ali i razumijevanje da Hrvatska ima ograničene kapacitete u obrani i financijama zbog čega ih Hrvatska ne može koristiti na način na koji ih koriste Njemačka, Francuska ili neka treća velika zemlja”, poručio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da se HDZ intenzivno bavi ovom temom kako bi se zaokupio medijski prostor, odnosno da se ne bi bavili nekim drugim stvarima važnim za Hrvatsku, poput mjera za borbu protiv inflacije, a drugi razlog je, ističe „veliki ego, znamo i čiji”.

Dario Zurovec (Fokus) novinarima je kazao da je "iz HDZ-a bilo poziva i određenih pritisaka, kao i prijetnji nekim institucijama i inspekcijama" u vezi obuke ukrajinskih vojnika. Hrvatska već ekstenzivno pomaže Ukrajini, a sada imamo grubo kršenje Ustava i nevaljanu proceduru. Ako bude svih potrebnih suglasnosti i točno definirana misija, onda nije problem podržati tu obuku, ali očekujemo da sve bude u skladu s Ustavom, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo