PROMJENA METE / Obrana Josipe Čuline, bivše Rimac traži da se izdvoje dokazi u aferi Vjetroelektrana, smatraju ih nezakonitima

Image
Foto: Nikola Cutuk/Patrik Macek/Pixsell

'Imamo dokaze da su mjere prvobitne bile otvorene prema visokorangiranim službenicima jednog ministarstva, a zatim su se okrenule prema mojoj klijentici. Nikada nismo doznali zbog čega su prvobitne mjere prema ljudima iz ministarstva obustavljene'', kazala je braniteljica

29.6.2023.
15:24
Nikola Cutuk/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Obrana bivše državne tajnice Josipe Čuline, ranije Rimac, zatražila je izdvajanje dokaza koje smatraju nezakonitima na sjednici optužnog vijeća koje mora odlučiti o osnovanosti optužnice protiv bivše HDZ-ove političarke i njenih suoptuženika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je i bivša ministrica Gabrijela Žalac.

''Imamo dokaze da su mjere prvobitne bile otvorene prema visokorangiranim službenicima jednog ministarstva, a zatim su se okrenule prema mojoj klijentici. Nikada nismo doznali zbog čega su prvobitne mjere prema ljudima iz ministarstva obustavljene'', kazala je braniteljica nekadašnje državne tajnice i bivše kninske gradonačelnice Lidija Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju medija, riječ je mjerama protiv dvoje pomoćnika Marija Banožića u vrijeme dok je on bio ministar državne imovine.

Image
PONOVNO U BIJELOM /

Udala se kninska kraljica: Josipa Čulina ex Rimac drugi put rekla sudbonosno 'da'. Okreće li novi list s novim prezimenom?

Image
PONOVNO U BIJELOM /

Udala se kninska kraljica: Josipa Čulina ex Rimac drugi put rekla sudbonosno 'da'. Okreće li novi list s novim prezimenom?

Odluka 6. srpnja

Uskok se usprotivio prijedlogu obrane, a optužno vijeće donijet će odluku o prijedlogu za izuzimanjem dokaza donijeti 6. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipu Čulinu i još osmero okrivljenih, među kojima je i nekadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, Uskok je optužio da su davanjem mita te zlouporabom položaja pogodovali investitoru iz Knina Milenku Bašiću za izgradnju vjetroelektrane, za što je Čulina od njih dobila više od milijun kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Sa 16 se učlanila u HDZ, bila gradonačelnica pa i državna tajnica. Kako je Josipa Čulina ex Rimac od kninske kraljice stigla do optuženičke klupe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovala utjecajem

Optužnicom se Čulina tereti da je, koristeći utjecaj dugogodišnje gradonačelnice Knina i saborske zastupnice te državne tajnice u Ministarstvu uprave, od početka 2017. do svibnja 2020. dogovorila značajnu nepripadnu dobit investitoru izgradnje vjetroelektrane na području Ervenika i Knina čije poslovanje vode Bašić i Dragan Stipić. S njima je dogovorila kako će poduzimati sve potrebne radnje da, neovisno o ispunjavanju svih propisanih uvjeta, njihovoj tvrtki osigura dobivanje dozvola, rješenja, očitovanja i sklapanja ugovora potrebnih za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije.

Prema optužnici, Bašić je Čulini mjesečno isplaćivao novčanu nagradu od najmanje 40.000 kuna, a davao joj je i druge nagrade, ukupno joj isplativši 1.1 milijun kuna. Stipić je Čulini, stoji u optužnici, obećao da će u poslovima osiguranja vjetroelektrane po njezinom izboru angažirati posrednika u osiguranju, s kojim je ona dogovorila kako će se dio njegove provizije od 92.000 eura isplatiti njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čulina i Žalac optužene i za sređivanje državnog ispita

U okviru tog dogovora, Čulina je prema predstavnicima Ministarstva državne imovine, Hrvatskih šuma, HERA-e, HROTE, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, HPB-a te HOPS-a poduzimala niz radnji radi pogodovanja Bašićevoj tvrtki na štetu RH.

U optužnici se navodi kako je Čulina, zajedno sa Žalac kao tadašnjom ministricom regionalnog razvoja i fondova EU te članicom Nadzornog odbora HBOR-a, poduzimala takve radnje i prema predstavnicima te banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čulina se tereti i da je radi omogućavanja nastavka radova na izgradnji vjetroelektrane, unatoč neriješenim imovinsko-pravnim odnosnima na šumskom zemljištu u državnom vlasništvu te upozorenju Hrvatskim šuma Bašićevoj tvrtki da prekine s pripremnim radovima zatražila od tadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Tomislava Jakupčića da s Bašićevom tvrtkom sklopi Ugovor o izgradnji i korištenju šumske ceste neovisno o ispunjavanju uvjeta, na što je Jakupčič pristao.

Osigurala investitoru 3,6 milijuna kuna

Čulina je optužena i da je zajedno sa Žalac od HBOR-a tražila da investitoru vjetroelektrane odobri kredit od 130.000 eura, smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe te tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, a što je predsjednica HBOR-a odbila učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Čulina  je optužena da je investitoru vjetroelektrane sigurala 3,6 milijuna kuna nepripadne dobiti.

Čulina je optužena i u postupku koji je potekao iz afere Vjetroelektrane, a u kojem se već nagodilo 11 od ukupno 27 okrivljenika osumnjičenih za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom predmetu također je optužena i bivša ministrica Žalac koju Uskok tereti da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

Obrana Čuline je i u tom postupku zatražila izdavanje dokaza koje smatraju nezakonitima, a optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda će o tom prijedlogu donijeti odluku 13. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo