OBLJEŽENA 26. GODIŠNJICA STRADAVANJA U BOGDANOVCIMA: /

Položeni vijenci u mjestu simbolu otpora agresiji

Image
Foto: Vedrav Vuleta/Hrvatski radio Vukovar

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je obilježena 26.

10.11.2017.
19:25
Vedrav Vuleta/Hrvatski radio Vukovar
VOYO logo

"U obrani sela sudjelovalo je 200-tinjak branitelja među kojima je bilo mještana, ali i pripadnika HOS-a, ZNG-a i policije. Poginulo je 89 mještana te 40 branitelja koji su u selo došli sa strane kako bi ga branili", podsjetio je zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta te dodao kako je na popisu nestalih još 20 mještana.

Govoreći o danima obrane, istaknuo je da su branitelji tjednima izvanljudskim naporima nastojali obraniti Bogdanovce, ali obrana je slomljena 10. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako puno naših prijatelja i suboraca je poginulo te je naša obveza govoriti o njima, pisati knjige, dizati spomenike, a sve kako se njihova žrtva nikada ne bi zaboravila", rekao je Matković.

Na obilježavanju 26. godišnjice stradavanja Bogdanovaca bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je vijenac položila s ministrima Gabrijelom Žalac, Damirom Krstičevićem, Tomom Medvedom, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom zbora Mirkom Šundovom i vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladići iz svih hrvatskih krajeva i raznih nacionalnosti, kojima je zajednička bila beskrajna ljubav prema Hrvatskoj, taj dan nisu uspjeli odbiti još jedan od mnogih napada. Bogdanovci su tada postali još jedna postaja križnoga puta u stvaranju Hrvatske. Naša je obveza čuvati uspomenu na žrtvu 133 branitelja i civila koji su ugradili svoje živote na Oltar Domovine, ali još više svakodnevno živjeti njihove ideale i snove o Hrvatskoj. Najveća nagrada njihovoj žrtvi je dječji smijeh i njihova igra na ulicama Bogdanovaca. Jamčim vam da nikada nećemo posustati u potrazi za vašim najmilijima dok i posljednjeg od njih ne pronađemo. To je naša obveza prema vama i prema svima koji su sebe žrtvovali da bi Hrvatska živjela", poručila je u svom obraćanju okupljenima predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, prenosi Hrvatski Radio Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo